Openbaar Ministerie

Roermond, 29 september 2003

Betere bestrijding kindermishandeling Limburg

Met de ondertekening van een convenant is de samenwerking tussen Stichting Bureau Jeugdzorg Limburg, Advies en Meldpunt Kindermishandeling (=onderdeel van Stichting Bureau Jeugdzorg Limburg), Raad voor de Kinderbescherming vestiging Roermond, Openbaar Ministerie Roermond en de politie Limburg-Noord officieel bestempeld. De samenwerkende partners zien het bestrijden van kindermishandeling als een kerntaak. Plegers van kindermishandeling zullen, zeker in de meer ernstige gevallen, niet alleen door hulpverleners gewezen moeten worden op de onaanvaardbaarheid van hun gewelddadig gedrag. Politie en justitie zullen ook in strafrechtelijke zin de norm moeten handhaven.

Het doel van de samenwerking is allereerst kindermishandeling te stoppen in zaken die het scenarioteam (bestaande uit medewerkers van bovengenoemde partners) behandelt, vervolgens het voorkomen van herhaling van strafbaar gedrag door een gerichte integrale aanpak. Door deze integrale aanpak is het mogelijk om alle informatie te bundelen en optimaal gebruik te maken van door de wet verstrekte instrumenten en bevoegdheden.

Er zijn werkafspraken gemaakt die bij het constateren van een zedenmisdrijf dan wel mishandeling met ernstige lichamelijke en/of geestelijke gevolgen bij minderjarigen van belang zijn. Wanneer er sprake is van ernstigere vormen van kindermishandeling zal ook en met name vanuit de hulpverlening aangifte bij de politie dienen plaats te vinden. In het convenant wordt uitvoerig aandacht besteed aan privacywetgeving. Het blijkt dat privacy geen beletsel vormt voor hulpverleners om aangifte te doen. Daarnaast is er de mogelijkheid om in het kader van tweesporenbeleid bij lichtere vergrijpen een hulpverleningstraject in gang te zetten waarbij de verdachte een waarschuwingsbrief krijgt van het Openbaar Ministerie, met strafrechtelijke vervolging als stok achter de deur. Zaken waarbij samenwerking noodzakelijk is, zal het scenarioteam behandelen. Er wordt altijd gehandeld in het belang van het kind. Aan de hand van diverse casussen gaat het scenarioteam aan de slag. Na een jaar zal er een evaluatie van de samenwerking plaatsvinden.

Dit is een gezamenlijk persbericht van Stichting Bureau Jeugdzorg Limburg, Advies en Meldpunt Kindermishandeling (=onderdeel van Stichting Bureau Jeugdzorg Limburg), Raad voor de Kinderbescherming vestiging Roermond, Openbaar Ministerie Roermond en de politie Limburg-Noord.