AutoRai

29-9-2003

smart stoelen als beste getest

Bij een onderzoek naar de veiligheid van autostoelen, uitgevoerd door de ANWB in samenwerking met Europese zusterclubs, behaalden de stoelen van smart op beide geteste punten, bescherming tegen whiplash en stoelstabiliteit, de beste score.

Het eindoordeel over de stoelen van smart luidde goed. In de beoordeling werd ook meegenomen of de stoelen op lichaamslengte zijn in te stellen. Getest werden de stoelen van tien autos uit het compacte segment. Slechts twee hiervan behaalden de score goed, waaronder dus ook de geteste smart city-coupé.

De smart stoelen zijn integrale veiligheidsstoelen. Dit predikaat verdienen ze niet zomaar: de stoelen hebben een modulair opgebouwde staalplaatstructuur. De hoofdsteunen zijn een vast onderdeel van de stoel, wat ook de stevigheid ten goede komt. Bij een aanrijding van achteren wordt een groot deel van de botsenergie geabsorbeerd door de crashbox, de dwars- en langsbalken van de tridion veiligheidskooi en de achterin geplaatste motor.

Daarnaast bieden de stoelen volop comfort en diverse verstel- mogelijkheden. Zo kan de bijrijderstoel 15,5 centimeter verder naar achteren worden geschoven dan de bestuurderstoel, hetgeen bij een aanrijding van opzij voorkomt dat bestuurder en bijrijder met elkaar in botsing komen. Bovendien biedt dit een beter zicht naar rechts voor de bestuurder. De gordelgeleiding is in de stoelleuningen geïntegreerd. Zo zorgt het systeem met driepunts-veiligheidsgordels voor optimaal draagcomfort voor elk postuur.

Naast innovatie en functionaliteit is veiligheid een belangrijk kenmerk van alle smart modellen, hetgeen blijkt uit de meest complete veiligheidsuitrusting in zijn klasse. Zo beschikt elke smart standaard over het beproefde elektronisch stabiliteitsprogramma ESP en een wegrij-assistent, die er voor zorgt dat de smart op een helling niet wegrolt (de zogeheten hill-holder). Tevens maken voorzieningen als ABS, remassistent, gordelspanners, gordelkrachtbegrenzers en full-size airbags deel uit van de standaarduitrusting. Tot de veiligheids- voorzieningen op alle smarts behoort ook de kenmerkende tridion veiligheidskooi, die samen met het crash-managementsysteem een hoog niveau van passieve veiligheid en uitstekende bescherming bij ongevallen biedt.