Gemeente Rotterdam

Persbericht

Dag tegen Geweld 2003 in het Oude Luxor Theater

'Rotterdam is OK' is het motto van de manifestatie die om 14.00 uur begint in het Oude Luxor Theater aan de Kruiskade 10 op maandag 29 september, de Dag tegen Geweld. De organisatie van de middag met informatie, theater, zang, muziek en breakdance is in handen van de Rotterdamse Stichting Meld Geweld. Het publiek is tijdens - Rotterdam is OK - niet alleen toeschouwer, maar ook actief deelnemer.

De Stichting Meld Geweld werd in maart 1999 opgericht en is een burgerinitiatief. De activiteiten richten zich met name op de bewustwording van de individuele burger dat hij of zij een bijdrage kan leveren tot het terugdringen van geweld op straat en in elk geval het slachtoffer een goede opvang kan bieden. Op 29 september start de nieuwe OK- punten campagne. Deze punten bieden een veilige haven aan mensen die zich onveilig of bedreigd voelen, slachtoffer of getuige van geweld zijn. OK- punten worden actief op centrale plekken in de stad, zoals horecagelegenheden, en zijn voor iedereen toegankelijk. Ze zijn vergelijkbaar met EHBO-posten. Ze plakken een figuurlijke pleister en verwijzen vervolgens door naar de dokter.

Presentator van is Peter Schuiten. Hij interviewt naast wethouder Rabella de Faria (o.m. Veilig) een aantal partners in de campagne. Daarnaast introduceert hij een bont gezelschap optredenden, onder meer acteurs die 'geweldscenes' naspelen, de Woorddansers, een breakdance groep, zangeres Waldin Roes met begeleiding van Bert Nicodem en een drumband. Professor Anton Zijderveld leest een column, bestuurslid van de Stichting Meld Geweld Cees Ottevanger geeft een toelichting op de OK-punten en 'vliegende reporters' peilen de reacties van de aanwezigen.

Het publiek is voornamelijk afkomstig uit de regio Rijnmond, maar er is belangstelling uit het hele land. Een bijzondere groep vormen de 220 leerlingen van het Accent College, afdeling Groen van Prinsterer uit Vlaardingen. Het Groen van Prinsterer is al drie jaar nauw betrokken bij de herdenking bij het Monument van Bezinning tegenover Station Vlaardingen Oost waar in januari 2000 Daniel van Cotthem vermoord is. Daniel is een leerling van deze school geweest. Dit jaar wordt de herdenking in een ruimer jasje gestoken door de deelname aan . Voor de pauze zal de heer Bram Keizerwaard, directeur van de school, een korte toespraak houden, gevolgd door een lied gezongen door Marina Janson uit Havo 5. Daarna steken wethouder de Faria en de Vlaardingse wethouder B.E. van der Velde elk een fakkel aan, die door tien leerlingen van de school in estafette naar het monument in Vlaardingen worden gebracht.

Als afsluiting van reikt wethouder de Faria de eerste OK-certificaten uit. Na afloop, om ca. 17.00 uur, is er een drankje en gelegenheid tot napraten in de foyer.

Noot voor de redactie/