Forse verbetering nettoresultaat beurs-nv's
Het nettoresultaat van de aan de Nederlandse beurs genoteerde ondernemingen is in het eerste halfjaar van 2003 uitgekomen op 12,6 miljard euro. Dit is een forse verbetering in vergelijking met het eerste halfjaar van 2002, toen was het nettoresultaat vrijwel nihil. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
De omzet van de aan de Nederlandse beurs genoteerde ondernemingen is in het eerste halfjaar van 2003 met bijna 4 procent gedaald.ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het nettoresultaat bij de niet-financiële ondernemingen was in de eerste helft van vorig jaar negatief en is met 12,4 miljard euro gestegen tot 8 miljard euro in de eerste helft van dit jaar. De financiële bedrijven hebben in de eerste helft van 2003 een nettoresultaat behaald van 4,6 miljard euro, dat is 0,3 miljard euro meer dan een jaar eerder.
Telecommunicatie zet verlies om in winst
De niet-financiële beurs-nv's hebben in het eerste halfjaar van 2003 een winst van 8 miljard euro behaald. In de eerste helft van 2002 was er nog een verlies van 4,4 miljard euro. De stijging van het nettoresultaat bij de niet-financiële ondernemingen doet zich vooral voor bij de sector vervoer, opslag en communicatie. Het nettoresultaat neemt hier toe van 9,7 miljard euro negatief tot 1,2 miljard euro positief. Dit resultaat is bijna geheel toe te schrijven aan de telecommunicatiebedrijven.
Bij de industrie laat de machine- en elektronica-industrie een stijging van het nettoresultaat zien van 1,3 miljard euro. Oorzaak van de verbetering is niet alleen het resultaat uit bedrijfsvoering, maar vooral ook de sterke vermindering van negatieve financiële resultaten. Ook bij de banken en de verzekeringsinstellingen wordt de stijging van het nettoresultaat van 0,3 miljard euro grotendeels bepaald door financiële resultaten.
In de eerste helft van 2003 hebben 88 van de 124 beurs-nv's winst gemaakt; in totaal 13,6 miljard euro. Daartegenover staan 36 ondernemingen die verlies hebben geleden voor een gezamenlijk bedrag van 1 miljard euro.
Omzet gedaald met 3,7 procent
Voor het totaal van alle beurs-nv's geldt dat de omzet in het eerste halfjaar van 2003 3,7 procent lager ligt dan in de eerste helft van vorig jaar.
Bij de niet-financiële beurs-nv's is de omzet in de eerste helft van 2003 met 0,7 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Omzetdalingen komen onder meer voor bij de uitgeverijen, de machine- en elektronica-industrie, de handel en de dienstverlening. Daartegenover staan omzetstijgingen in de overige industrie, vervoer, opslag en communicatie en in de chemie. In de bouw is de omzet met 38 procent gestegen. Dit is geen reële omzetmutatie, maar een gevolg van overnames.
Bij de financiële beurs-nv's is de omzet in de eerste zes maanden van dit jaar gedaald van 63,8 naar 56,0 miljard euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, een daling van 12,3 procent.
Technische toelichting
Deze voorlopige uitkomsten zijn gebaseerd op de gepubliceerde halfjaarcijfers van 124 van de 137 Nederlandse beurs-nv's. Van dertien ondernemingen zijn nog geen halfjaarcijfers bekend. Enkele belangrijke ondernemingen in deze groep zijn KLM en Koninklijke Ahold NV.
Alle uitkomsten over 2003 worden vergeleken met dezelfde ondernemingen een jaar eerder.
Het bedrijfsresultaat wordt bepaald door netto-omzet en overige bedrijfsopbrengsten verminderd met alle kosten van de omzet, afschrijvingen en loon- en salariskosten. De financiële resultaten bestaan uit resultaten uit deelnemingen, waarderingsverschillen, rentebaten en -lasten en buitengewone baten en lasten. Het nettoresultaat van een onderneming is dat deel van de omzet, dat uiteindelijk resteert na aftrek van alle kosten en belastingen. Het wordt aangewend als beloning voor de aandeelhouders (dividend) of het dient ter versterking van de financiële positie (reservering).
PB03-178
29 september 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht
CBS