Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

Nieuwste inzichten in bekkeninstabiliteit gepresenteerd

Bekkeninstabiliteit is wel eens afgedaan als een hysterische epidemie, veroorzaakt doordat Nederlandse vrouwen te veel fietsen. Die visie is onjuist, en vooraanstaande sprekers uit binnen- en buitenland vertellen zaterdag 27 september hoe het wél zit: ze besteden aandacht aan de nieuwste ontwikkelingen van het onderzoek naar bekkeninstabiliteit op het symposium Bekkeninstabiliteit: Nieuwe ontwikkelingen.

Onderzoek toont aan dat pijn in het bekken en problemen met bewegen tijdens de zwangerschap voorkomen bij 45 procent van alle zwangere vrouwen, na de zwangerschap bij 25 procent van de vrouwen. Tot voor kort begreep men dit verschijnsel slecht. Nu is duidelijk dat vrouwen met bekkeninstabiliteit moeite hebben om tijdens het lopen hun spieren op een normale manier te gebruiken, en dat hun bewegingen onnatuurlijk en inefficiënt zijn. Door die veranderde bewegingscoördinatie zijn zij beperkt in hun handelingen, en dat kan chronisch worden als het niet snel en adequaat wordt behandeld.

Dr. Wu WenHua, orthopedist van de Fujian Medical University in China, presenteert op het symposium het bewijs dat bekkeninstabiliteit van alle tijden en alle culturen is. Dr. Jan Mens revalidatiearts aan de Erasmus Universiteit Rotterdam beschrijft de invloed van bekkeninstabiliteit op het dagelijks leven en spreekt met een patiënt. Prof. dr. Paul Hodges, hoogleraar Fysiotherapie aan de Queensland University in Brisbane is beroemd geworden door zijn onderzoek naar bewegingscoördinatie bij lage rugklachten en bekkeninstabiliteit. Daarmee inspireert hij fysiotherapeuten en oefentherapeuten over de hele wereld. Hij presenteert zijn visie, waarop wordt gereageerd door Jaap van Dieën, hoogleraar Biomechanica aan de VU. Drs. Carolien Bastiaenen, epidemioloog aan de Universiteit Maastricht, bespreekt nieuwe mogelijkheden om patiënten gestructureerd te leren hun dagelijkse bezigheden te hervatten. Prof. dr. Hanneke de Vries, hoogleraar Obstetrie en gynaecologie aan de VU, reageert daarop met een overzicht over het onderzoek naar behandelingen. Prof. dr. Onno Meijer, Bewegingswetenschapper aan de VU en de Fujian Medical University in China, concludeert dat bekkeninstabiliteit een nieuw soort ziekte is, die ontstaat doordat het zenuwstelsel moeite heeft de bewegingscoördinatie aan te passen aan de nieuwe situatie. Dat vereist niet alleen een speciale kijk op de behandeling, maar ook andere wetgeving.

Het symposium is geïnitieerd door de Nederlandse Vereniging van Oefentherapeuten-Mensendieck naar aanleiding van haar 75-jarig bestaan. Het symposium wordt mede georganiseerd vanuit de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de VU en de afdeling Orthopedie van het VU medisch centrum.