Socialistische Partij

Voorstel De Graaf: van de wal in de sloot

26-09-2003 * Het voorstel van minister De Graaf voor een rechtstreeks gekozen burgemeester roept meer problemen op, dan het oplost. Voortaan zullen er twee kapiteins op één schip zijn. Dat zal in veel gevallen leiden tot een machtsstrijd tussen burgemeester en raad. De SP is voorstander van een door de raad gekozen burgemeester.

Het voorstel dat minister De Graaf heeft voorgelegd aan het kabinet, om de burgemeester voortaan rechtstreeks te kiezen, gaat vooral problemen opleveren. De burgemeester gaat met een eigen programma de verkiezingsstrijd in en zal met mooie beloften stemmen voor zijn programma werven en zelf zijn wethouders uitzoeken. Maar omdat ook de gemeenteraad door diezelfde burger wordt gekozen om een programma uit te voeren, ligt het conflict voor het oprapen. Want wie is nu de baas in de gemeente: burgemeester of gemeenteraad?

Jan de Wit Volgens SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit is het gevaar groot dat er onbestuurbare gemeenten zullen ontstaan. "Het voorstel roept daarnaast de vraag op wat voor soort burgemeester we gaan krijgen. Wordt dat iemand die zijn stemmen met geld en mooie beloften koopt, of iemand die daadwerkelijk hart heeft voor zijn gemeente? En moet zo iemand de verantwoordelijkheid over de politie worden toevertrouwd? De vraag is wat dit voorstel van minister De Graaf nu eigenlijk oplost."

"De SP is nog steeds voorstander van een door de raad gekozen burgemeester. De grootste fractie in de raad levert dan de burgemeester en de burger weet dan meteen wie zijn burgemeester wordt als hij op een bepaalde partij stemt. Op die manier kan de burger prima invloed uitoefenen op het bestuur van zijn eigen stad en zo voorkom je verwarring over de vraag welk programma moet worden uitgevoerd."