Verplichte registratie etnische minderheden in bedrijven loopt af
Bedrijven zijn met ingang van 1 januari 2004 niet langer verplicht een registratie te voeren van de etnische achtergrond van hun personeelsleden. Ook hoeft de werkgever niet meer bij te houden op welk niveau allochtone personeelsleden werkzaam zijn en welke maatregelen worden genomen om evenredigheid van allochtonen te bevorderen. Wel is het kabinet voorstander van registratie op vrijwillige basis.
Dit blijkt uit een brief van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer bij de 'Evaluatie Wet Stimulering Arbeidsdeelname Etnische Minderheden (Wet Samen)'. De wet loopt per 1 januari 2004 af.
De Wet Samen is op 1 januari 1998 ingevoerd om arbeidsdeelname van etnische minderheden te bevorderen. Destijds is er bewust voor gekozen om de wet een tijdelijk karakter te geven om bedrijven van hun verantwoordelijkheid bewust te maken en te stimuleren om maatregelen te nemen. Uit de evaluatie blijkt dat de beoogde bewustwording is bereikt. Afschaffing past bovendien bij de kabinetsdoelstelling om administratieve lasten voor werkgevers te verminderen.
Omdat het kabinet de arbeidsdeelname van allochtonen wil verhogen wordt een aantal andere maatregelen aangekondigd. Zo wordt een Landelijk Centrum Diversiteitsmanagement opgericht om werkgevers te informeren en adviseren en om 'goede voorbeelden' te verspreiden. Het centrum gaat medewerkers personeelszaken helpen hun kennis van meer divers personeelsbeleid te vergroten door hen opleidingen te laten volgen. Daarnaast wordt een bedrijfseconomisch hulpmodel ontwikkeld, waarmee bedrijven de kosten en baten van een multicultureel personeelsbeleid in beeld kunnen brengen. Een ambassadeursnetwerk van werkgevers gaat onderling resultaatgerichte afspraken maken over de verspreiding van goede initiatieven.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid