Ministerie van Financiën

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

26 september -- Fin 2003-247m 2003

Onderwerp

Verkoop aandelen KPN

Voorzitter Eerste Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20017

2500 EA Den Haag

Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Op 19 september 2003 heeft de Staat der Nederlanden een pakket van 300 miljoen aandelen in Koninklijke KPN NV verkocht. Op grond van art. 34 lid 8 Comptabiliteitswet doe ik u hierbij verslag van deze transactie.

Achtergrond

In het kader van de wijziging van de Machtigingswet KPN (27 604, nr. 1 e.v.) heb ik in 2001 met u gesproken over de achtergrond en uitwerking van volledige terug­­trekking van de Staat uit KPN. Het tempo van terugtrekking werd daarbij afhankelijk gesteld van de marktomstandigheden.

Eind 2001 maakte de financiële situatie van KPN het nodig nieuwe aandelen ter waarde van ¤ 5 miljard te emitteren. De Staat heeft pro rata parte aan deze emissie deel­genomen en ruim 350 miljoen aandelen verworven tegen een prijs van ¤ 4,90. Deze aankoop was noodzakelijk om de financiële belangen van de Staat als aandeelhouder te beschermen, maar deed niet af aan het voornemen tot volledige afstoting van het staatsbelang in KPN.

Verloop van het proces

In de loop van 2003 is het klimaat voor grote kapitaal­markt­transacties verbeterd. Bovendien bleek er in verschillende landen substantiële vraag te bestaan naar telecom­aandelen. Medewerkers van Financiën, ondersteund door N.M. Rothschild & Sons en De Brauw Blackstone Westbroek, hebben geruime tijd van tevoren voorbereidingen getroffen voor een mogelijke verkoop van KPN-aandelen.

Op donderdagochtend 18 september werd intern het besluit genomen tot verkoop over te gaan. Nadat de koers op donderdagavond was

gesloten op ¤ 6,75, werden 's avonds verscheidene banken uitgenodigd biedingen te doen voor drie typen transacties:

? een verkoop via 'accelerated bookbuilding', waarbij binnen één dag kopers worden gezocht voor de aandelen, de Staat het prijsrisico houdt en de gekozen bank of banken een fee over de opbrengst verdienen;

? eenzelfde systeem, waarbij de bank of banken echter een minimumopbrengst garanderen;

? een 'bought deal', waarbij een of meer banken het totale pakket met een bepaalde korting kopen en het gehele prijsrisico overnemen.

De verkoop via bookbuilding kan worden gezien als de traditionele methode. De laatste jaren wordt dit proces gecomprimeerd tot maximaal een dag om bloot­stelling aan marktdynamiek en hedging te voorkomen. Een verkoop via book­building met prijsgarantie of via een bought deal is voor banken aanzienlijk riskanter en doorgaans worden hiervoor kortingen van verscheidene procenten op de laatst bekende koers bedongen.

Het aantal te verkopen aandelen is gebaseerd op verschillende overwegingen.

Signalen uit de markt wezen erop dat het mogelijk moest zijn KPN-aandelen ter waarde van ¤ 1,5 tot ¤ 2,5 miljard te plaatsen. De uitdaging is daarnaast zoveel aandelen te verkopen dat de 'overhang' (koersdruk doordat grote beleggers voortdurend anticipeerden op een herplaatsing door de Staat) wordt geminimaliseerd, maar er voldoende overblijft om later te profiteren van het verdwijnen van die overhang. Uiteindelijk is gekozen voor een omvang van 300 miljoen stukken, ongeveer 12 procent van het geplaatste kapitaal.

Uitkomst en aanwending opbrengst

Gegeven de grote concurrentie tussen de banken op dit moment werd al rekening gehouden met agressief geprijsde offertes. De biedingen overtroffen op dit punt de verwachtingen. Citigroup bleek bereid het gehele pakket over te nemen tegen een bedrag van ¤ 2,0 miljard. Niet onvermeld mag blijven dat het hier ging om een van de grootste 'bought deals' in de geschiedenis, en zelfs de grootste die door een enkele bank is gedaan. Dergelijke risico's kunnen alleen worden genomen als de bank in kwestie beschikt over de noodzakelijke financiële buffers en een grote distributie­capaciteit.

De Staat heeft door deze vorm van verkoop, die buiten de openingsuren van de AEX heeft plaatsgevonden, geen koersrisico gelopen. Na aftrek van kosten wordt de opbrengst verwerkt volgens de systematiek van de FES-wet: de rentevrijval van­wege aflossing van de staats­schuld wordt toegevoegd aan het Fonds Economische Structuurversterking.

Als gevolg van de verkoop is het staatsbelang in KPN gedaald tot ongeveer 19,3 procent. De Staat heeft zich als onderdeel van de transactie verbonden tot een jaar na levering van de aandelen niet opnieuw tot verkoop over te gaan, tenzij Citigroup daarvoor toestemming verleent. Voor verdere verkoop geldt opnieuw dat de marktomstandigheden leidend zullen zijn voor een mogelijke transactie.

DE MINISTER VAN FINANCIEN,