Nieuws
Sommelier Edwin Raben wint voor derde keer op rij Trophée Ruinart
Wedstrijd Beste Sommelier van Nederland
Edwin Raben, sommelier van restaurant Wolfslaar in Breda, is winnaar
geworden van de Trophée Ruinart 2003 en mag zich daarom de Beste
Sommelier van Nederland noemen. Hij prolongeerde hiermee zijn titel ,
die hij ook al in 1999 en 2001 wist te behalen. Raben zal Nederland
vertegenwoordigen bij de Internationale wedstrijd van de Beste
Sommelier van Europa (Trophée Ruinart) die volgend jaar in Reims
gehouden zal worden.
Al vanaf 1988 organiseert het Champagnehuis Ruinart eens in de twee
jaar de wedstrijd om de titel Beste Sommelier van Europa, ook wel
genoemd de Trophée Ruinart. Nederland strijdt sindsdien ook mee om
deze titel. Deze wedstrijd zal gehoudenworden op 5 & 6 juni 2004 in de
Gallo- Romeinse kelders van het Champagne Ruinart te Reims, het oudste
champagnehuis ter wereld.
Om hiervoor de beste sommelier af te vaardigen, die ons land daar zal
gaan vertegenwoordigen streden op 22 september jl. 17 sommeliers om de
titel:
De beste sommelier van Nederland
in Restaurant Allemansgeest te Voorschoten.
De wedstrijd werd georganiseerd door Wijnkooperij de Lange uit
Oosterhout, importeur van Champagne Ruinart, in samenwerking met het
Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS)
Na een schriftelijke toets met vragen over wijn, sigaren,
gedistilleerd, cocktails en thee, vragen over wijn in relatie tot
gastronomie, en de beschrijving en identificatie van twee wijnen
moesten er drie kandidaten overblijven voor de finale.
De jury bestaande uit Paul Op ten Berg (oud-sommelier en senior lid
NGS), René van Heusden (wijnschrijver), Cees Vos (voorzitter NGS) en
Nel Minkjan (docente Academie voor Gastronomie) hadden hun handen vol
om de finalisten te selecteren.
In de spannende finale kwamen de volgende onderdelen aan de orde:
Het correct openen en schenken van champagne, een rode wijn
decanteren, een wijnkaart met fouten herstellen, een wijnadvies geven
bij een menu, het blind proeven en mogelijkerwijs herkennen van 3
wijnen en 7 gedistilleerde dranken, het adviseren van sigaren en een
conversatie in het Frans of het Engels met de gasten.
Na winnaar Edwin Raben eindigde Johan Kragtwijk, werkzaam sommelier
bij restaurant Karel V in Utrecht, op de tweede plaats. Martin
Wolvers, in dienst bij De Heeren van Harinxma (Lauswolt) in
Beetsterzwaag, eindigde als derde.
Copyright © 1996-2003 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum
Productschap Wijn