Katholieke Universiteit Nijmegen

Internationale onderzoeksconferentie
Maatschappelijk verantwoord ondernemen: modegril of blijvend fenomeen?

Donderdag 25 en vrijdag 26 september opent staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip een grote internationale conferentie over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen die georganiseerd wordt door de Faculteit der Managementwetenschappen van de KU Nijmegen. Doel van de conferentie is een overzicht te geven van actueel onderzoek en ervaringen in de praktijk binnen en buiten Nederland. Er zijn 33 sessies met bijdragen uit onder meer Australië, Canada, Duitsland, Zuid-Afrika, Engeland en de USA.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen betekent niets meer of minder dan dat een bedrijf strategisch en structureel inhoud geeft aan haar maatschappelijke rol die verder gaat dan dat de (nationale) wet voorschrijft. Passende invulling daarvan zou moeten leiden tot toegevoegde waarde voor bedrijf en maatschappij; dichtbij en ver weg, nu en in de toekomst. De vraag hoe dat te organiseren vraagt om het ontwikkelen van een organisatiekunde die gericht is op de toekomst.

Nationaal onderzoeksprogramma

In het najaar van 2001 is door zes universiteiten (waaronder de KU Nijmegen) het initiatief genomen een collectief onderzoeksprogramma te ontwikkelen op het gebied van MVO. Het programma is inmiddels geaccordeerd en gehonoreerd door het Ministerie van Economische Zaken. De onderzoeksconferentie in Nijmegen sluit aan bij dit Nationale Onderzoeksprogramma. De Nederlandse visie op MVO wordt daarom door SER-voorzitter Herman Wijffels aan het begin van de conferentie verduidelijkt. De uitdaging volgens Wijffels is om organisaties te activeren en te stimuleren tot MVO, ook in economisch slechtere tijden. De eerste twee landen in Europa hebben zelfs ministers benoemd (Engeland en Frankrijk) en recent heeft ook het NWO zich in het debat gemengd met een nieuw vierjarig Onderzoeksprogramma `Shifts in Governance'.

Actuele vraagstukken

De conferentie biedt de bezoeker een overzicht van actueel onderzoek gecombineerd met praktijkervaringen. Vraagstukken die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: de stap van duurzaamheidsplan naar de daadwerkelijke invoering in een bedrijf, of: bestaat er zoiets als competentieontwikkeling voor duurzaamheid?
In verschillende sessies wordt aandacht gegeven aan ontwikkelingen op dit terrein elders in de wereld. Zo ontstaat niet alleen een beeld van onderzoek dat gaande is, maar ook van de achtergrondontwikkelingen en de toepasbaarheid binnen bedrijven.

Modegril of blijvend fenomeen?

Jan Jonker, universitair hoofddocent op het gebied van MVO en drijvende kracht achter de conferentie, signaleert een structureel groeiende belangstelling voor het thema. "In het reguliere bedrijfskundeonderwijs aan de Faculteit der Managementwetenschappen is steeds meer aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar is dat een modegril of een blijvend fenomeen? Er wordt veel over gediscussieerd en er is veel onderzoek gaande. En dat is maar goed ook, want maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat ieder van ons aan!"

9-9-2003