Gemeente Maastricht

24 september 2003

Kiezen voor jongeren, kiezen voor de toekomst

Het Maastrichtse College van Burgemeester en Wethouders presenteerde twee weken geleden de gemeentebegroting 2004. De economische recessie en rijksbezuinigingen maken ombuigingen noodzakelijk. Het college maakt scherpe keuzes. Er worden prioriteiten gesteld. Zo hebben kwetsbare groepen in de samenleving prioriteit. Het college kiest daarmee ook voor de jeugd. Wethouder Marina Mesman Welzijn, Volksgezondheid en Ouderen (WVO) Welzijnsbeleid licht het beleid toe.

"We gaan dóór met het investeren in de jeugd. Bezuinigingen en ombuigingen hebben het college niet op andere gedachten gebracht." Wethouder Mesman is duidelijk. "We blijven de ingezette koers volgen. Onze ambities bijstellen? Absoluut niet aan de orde! Door krachten van diverse partijen te bundelen en doelgroepgerichter te werken worden onze doelen sneller en efficiënter bereikt."

Domino-effect
Waarom vindt het college de jeugd zo belangrijk dat zij daarop niet beknibbelt en er zelfs extra geld voor over heeft? "Het is een oud gezegde, maar hier in Maastricht zeker van toepassing: 'wie de jeugd heeft, heeft de toekomst'. Het stimuleren van jeugd(activiteiten) heeft een domino-effect. Door bijvoorbeeld sportactiviteiten te stimuleren, leer je jongeren bewegen, hetgeen positieve invloed heeft op hun (geestelijke) gezondheid. Dit leidt er weer toe dat jongeren beter in hun vel zitten, goede schoolprestaties leveren en minder verzuimen. Dit vergroot het toekomstperspectief. Daarnaast stimuleren sportactiviteiten sociale vaardigheden als delen en samenwerken."

Kwetsbaar
Mesman: "Er zijn meer voorbeelden die onderstrepen waarom de jeugd zo belangrijk is voor onze stad. Maar jongeren vormen ook een kwetsbare groep. Met name in slechtere economische situaties. Bij hoge werkloosheid worden zij snel getroffen. Het college geeft in de begroting 2004 prioriteit aan kwetsbare groepen in de samenleving. De aandacht voor jeugd past prima binnen deze gedachte." In de Sociale Visie van Maastricht en in het coalitieprogramma 'Kwaliteit voor mensen, ruimte voor elkaar' wordt aandacht voor de jeugd nogmaals benadrukt. De noodzakelijke ombuigingen hebben het college niet op andere gedachten gebracht. Overigens heeft niet alleen dit gemeentebestuur de jeugd in zijn vizier. Van oudsher hebben jongeren prioriteit. Het college heeft dus niet met tradities gebroken.

Toekomst
Voor de toekomst ligt er gedegen beleid. Als basisprincipe de Sociale Visie van de stad Maastricht en de nota's die daarop gebaseerd zijn: de nota Jeugdgezondheid, de nota Lokale Gezondheidszorg en de kadernota Integraal Jeugdbeleid. De Raad heeft vorige week deze kadernota Integraal Jeugdbeleid aangenomen voor de periode 2003 - 2006. Ook dat onderstreept weer een keer het belang dat Raad én College hechten aan het werken voor en met de jeugd. In de kadernota geeft de gemeente aan welke richting zij in de toekomst op wil als het om jongeren gaat. Zij beschrijft in de nota wat de stand van zaken is en wat er nog allemaal te doen valt om het gewenste eindplaatje te bereiken.

Mondige volwassenen
Wethouder Mesman: "Het gaat goed met de jeugd in Maastricht en dat willen we ook zo houden! 85 procent groeit redelijk probleemloos op tot mondige volwassenen. De resterende 15 procent vergt in meer of mindere mate extra zorg. Met name die laatste doelgroep behoeft permanente aandacht. Daarom blijft de gemeente randvoorwaarden creëren waarbinnen jongeren samen met onder anderen ouders en opvoeders hun activiteiten kunnen ontplooien. Op buurtniveau is het de verantwoordelijkheid van buurtplatform, wijkteam, jongeren en ouders om samen die kansen te grijpen. Dit gebeurt in steeds meer buurten en wijken." De wethouder noemt de speelvoorzieningen, die nu op verschillende plaatsen in de stad gerealiseerd worden. Zij vindt het een mooi voorbeeld. "Het toont aan dat het niet alleen bij woorden blijft."

De gemeente wil binnen de stad Maastricht partijen die hun krachten (verder) kunnen bundelen dichter bij elkaar brengen. Er zijn veel organisaties die zich richten op de jeugd. Mesman: "Door hen intensiever te laten samenwerken, wordt het gezamenlijke doel niet alleen sneller bereikt. Maar, en dat is in het kader van de begroting nog veel belangrijker; het wordt ook efficiënter bereikt. De begroting 2004 stimuleert ons om de uitgestippelde koers vooral door te zetten en te intensiveren." Voor jongeren is extra geld vrijgemaakt. De gemeente investeert bijvoorbeeld in een structurele 24-uurs opvang voor zwerfjongeren. Verder werkt de gemeente onder meer aan een algemene stedelijke jongerenvoorziening waar de activiteiten van d'n Hiemel, de Jongerenraad (in oprichting) en het multicultureel jongerenkenniscentrum een goede plek vinden."

Samen
De gemeente ziet voor zichzelf een hele duidelijke rol weggelegd: die van regisseur in een spel met verschillende partijen. Van alle partijen wordt meedenken en -uitvoeren verwacht. "Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente, ouders en opvoeders, maar zeker ook van burgers, bedrijven en instellingen. Dit geldt ook voor de jongeren zelf: zij moeten meer verantwoording nemen, kansen benutten en een minder afwachtende houding aannemen", aldus Mesman. "Wij stellen aan partijen de vraag: wat wilt u nu eigenlijk? Niet wij bepalen welke acties er ondernomen worden. Partijen moeten een helder verzoek op tafel leggen. Het betekent overigens niet dat elk verzoek automatisch gehonoreerd wordt. Samen kijken we wat haalbaar is, want het is en het blijft een gezamenlijke opgave!"

Begrip
Als het gaat om de relatie ouderen - jongeren wil Wethouder Mesman iets kwijt. Ze is verontrust over de afnemende tolerantie van volwassenen als het gaat over het gezamenlijk gebruik van de openbare ruimte. "Niemand kan een claim leggen. We maken allen - jong en oud - gebruik van diezelfde ruimte. Dat jongeren samen een plek zoeken op straat of elders, is normaal gedrag dat past bij hun leeftijd. Ouderen zouden hier meer begrip voor mogen hebben. Ook zij hebben op die leeftijd hun grenzen verkend. De wijkteams zijn bij uitstek een geschikte intermediair om de dialoog hierover op gang te brengen."