Provincie Overijssel

Overijssel benut de kansen in Rijksbegroting 2004

"De gevolgen voor de provincie Overijssel zijn minder aangrijpend dan verwacht. Veel van de in Den Haag gestelde doelen komen overeen met die van ons onderhandelingsakkoord 'Ruimte voor actie'. We zien dus kansen in de Miljoenennota van het kabinet", zo laten Gedeputeerde Staten van Overijssel in een eerste reactie op de vandaag gepresenteerde Rijksbegroting weten.

Ondanks de gematigd positieve indruk van het college, zijn Gedeputeerde Staten zich bewust van hoe de maatregelen ingrijpen op de samenleving en de druk die de komende jaren op die samenleving rust. "Als middenbestuur willen wij hierin ook onze verantwoordelijkheid nemen", vindt het college. "Wij zien voor onszelf een duidelijke rol weggelegd bij de aanpak van maatschappelijke problemen."

Voorfinanciering
Zo wil de provincie het Rijk de hand toesteken door voor een aantal projecten de voorfinanciering voor haar rekening te nemen. "De reconstructie, infrastructurele projecten en het grotestedenbeleid spelen een belangrijke rol in Overijssel. Door als provincie geld beschikbaar te stellen, kunnen we de uitvoering van projecten in tijd naar voren halen, waardoor knelpunten eerder worden opgelost."

Gedeputeerde Staten zijn dan ook van mening dat het Rijk zijn medeoverheden en partners in de samenleving beter moet benutten. De rol die provincies in deze begroting krijgen toebedeeld is volgens het college onderbelicht. Daardoor blijven kansen onbenut.

Vliegbasis

Ronduit ontevreden is de provincie over de manier waarop in de begroting van het ministerie van Defensie wordt omgegaan met de toekomst van vliegbasis Twenthe. "In de begroting ontbreekt elke motivering voor sluiting, zodat er nog steeds geen inzicht is in de afwegingen van het ministerie voor definitieve sluiting van de vliegbasis in 2006." Mocht sluiting uiteindelijk onvermijdelijk zijn, dan verwacht Overijssel dat het Rijk het verlies aan werkgelegenheid compenseert. Daarnaast vindt de provincie het voor Twente van belang dat het Rijk zich inzet om in elk geval het burgerdeel van het vliegveld in stand te houden en steun te verlenen.

Overijssel is blij dat het kabinet nu een flinke stap wil zetten in de vereenvoudiging en vermindering van wet- en regelgeving. Daarnaast stimuleert het Rijk de alternatieve geschilbeslechting door in 2004 mediation landelijk in te voeren in de rechtspraak. "Als provincie willen wij hierin een bijdrage leveren en daarom bieden wij ons aan het Rijk aan om Overijssel te laten fungeren als pilot voor deregulering. Onze kwaliteit en meerwaarde op het gebied van mediation hebben wij inmiddels bewezen, door in 2000 al een succesvolle pilot met partners uit de provincie te starten."

Landelijk gebied

De beleidsvoornemens van het Rijk en de provincie voor wat betreft landbouw, natuur en landschap komen grotendeels overeen. Zo wil de provincie zich samen met de minister van LNV inzetten voor meer particulier beheer in plaats van aankoop van gronden voor de ecologische hoofdstructuur. Het College van GS is ook ingenomen met het voorstel van het kabinet om het opschorten van de koopplicht voor begrensde natuurgebieden op te heffen. De provincie is bereid de voorfinanciering hiervan voor haar rekening te nemen.

Daarnaast legt het Rijk vooral prioriteit bij de reconstructie van de zandgebieden. Dit spreekt GS enorm aan. Punt van aandacht vormt echter de selectieve aanpak van problemen binnen de reconstructie van de zandgebieden. Het Rijk richt zich hierbij vooral op duurzame landbouw, realisatie van de ecologische hoofdstructuur, de varkensvrije zones en water. Volgens Overijssel verdienen niet alleen de fysieke doelen de aandacht. Ook de sociale aspecten binnen de reconstructie zijn van belang.

Bereikbaarheid

Gedeputeerde Staten van Overijssel zijn blij dat de eerder toegezegde investeringen in en oplossing van knelpunten in de infrastructuur worden nagekomen. Hieronder vallen onder andere de Hanzelijn, de A1 en A28. Ook het extra geld dat het Rijk uittrekt voor de N 35 bij Nijverdal is een positief punt. Samen met de regio wil de provincie nu bekijken of door middel van voorfinanciering de schop eerder de grond in kan dan nu gepland. Overijssel hoopt hiermee een aantal knelpunten te kunnen oplossen.

"Deze verbindingen zijn van cruciaal belang om Overijssel bereikbaar te houden en daarmee haar aantrekkelijkheid als economische vestigingsplaats in de West-Oost Corridor", menen GS. Teleurgesteld is het college over de beslissing van het Rijk om de bezuinigingen in het openbaar vervoer toch door te zetten. Ook het uitstel van de planstudies van de vaarwegen Bovenloop IJssel en Twentekanaal tot na 2010 vormt een zorgpunt. Dit heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van de Containerterminal Hengelo.

Leefbaarheid

In Overijssel is een versnelling in de bouw van woningen noodzakelijk. Het woningtekort loopt in de provincie op naar 10.000. GS ondersteunen daarom de nadruk die het Rijk legt op het stimuleren van de bouwproductie. Heel tevreden is de provincie met de ruimte die zij van het Rijk krijgt om te bouwen voor eigen bevolkingsaanwas op het platteland.

Grotestedenbeleid

Kritiek uit de provincie op de lacune die schuilt tussen de ambities en middelen voor de grote steden. De ambities zijn hoog, maar de benodigde financiële middelen zijn niet voorhanden. Daarnaast is de rol van de provincie bij het Grotestedenbeleid onderbelicht in de Rijksbegroting.

Economie

De economie staat onder druk. Ook in Overijssel zijn de gevolgen duidelijk merkbaar. Vooral de regio Twente heeft het de laatste jaren zwaar te verduren. Rijksbijdragen voor een werkgelegenheidoffensief op nationaal of regionaal niveau behoren volgens de begroting echter niet tot de mogelijkheden. Wel wil Den Haag het stimuleringsbeleid op een aantal terreinen gerichter inzetten, zoals kennisbeleid, innovatie en ICT. Dit sluit aan bij het provinciale onderhandelingsakkoord waarin kennis als motor van de economie wordt omschreven. Overijssel ziet kansen in de plannen van het kabinet om het aantrekken van innovatieve bedrijven te stimuleren.

Milieu

Voor wat betreft bodemsanering spreekt het provinciaal bestuur zijn zorg uit over achterblijvende middelen, vooral gelet op de sanering van asbestverontreinigingen.

Zorg

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de laatste jaren veel aandacht en geld besteed aan een verbetering van de zorg in Overijssel. Provinciaal geld voor de aanpak van wachtlijsten en een investering in ambulanceposten moeten de ergste nood lenigen. De provincie is blij dat het Rijk zijn taak serieus neemt en nu extra wil investeren in onder andere jeugdzorg, ambulances en de bestrijding van huiselijk geweld. Met de 50 miljoen die het Rijk extra wil uittrekken voor de ambulancezorg en de kleine ziekenhuizen verwacht Overijssel de knelpunten rond de ambulanceposten te kunnen oplossen. Extra impulsen vanuit het Rijk op het gebied van zorg blijven echter noodzakelijk.

De rijksbegroting is onderwerp van gesprek tijdens het overleg met de Overijsselse Kamerleden en de Europarlementariers, die op 25 en 26 september aanstaande een bezoek aan Overijssel brengen.

Lees meer over Prinsjesdag en Overijssel Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2003 Provincie Overijssel