VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: kenniseconomie vist naast extra miljoenen

EDE, 25 SEPTEMBER 2003 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW is teleurgesteld over de manier waarop het kabinet de 700 miljoen euro wil uitgeven, die extra wordt uitgetrokken voor versterking van de 'kenniseconomie'. In de praktijk lijkt het geld niet of nauwelijks ten goede te komen aan de 'kenniseconomie'. 'Dat zou een gemiste kans zijn voor een land dat in 2010 de beste kenniseconomie van Europa wil zijn,' aldus VNO-NCW-voorzitter Jacques Schraven donderdagmiddag tijdens een toespraak op de conferentie 'Food Valley' in Ede.

Van de 700 miljoen euro extra voor onderwijs en onderzoek gaat een fors deel naar het primair en voortgezet onderwijs en maar 100 miljoen euro naar de universiteiten. En dan nog voor wensen die nog op de lat stonden, zoals huisvesting en numerus fixus bij geneeskunde. Voor onderzoek is er alleen geld voor het behoud van wetenschappelijke collecties. 'Nuttige zaken, maar dat is toch niet wat nodig is om Nederland tot de voorhoede te laten behoren op het gebied van onderwijs, onderzoek en innovatie,' aldus Schraven.

Van de extra gelden is nog 185 miljoen euro 'geparkeerd' bij het ministerie van Financiën. De ministers van OCenW en van Economische Zaken moeten met deze extra middelen echt een impuls geven aan het versterken van de kenniseconomie en aan de wisselwerking tussen de kennisinstellingen met het bedrijfsleven.' Het Innovatieplatform zal daarbij richtinggevend moeten zijn. Schraven zei dat het Innovatieplatform nog veel heeft te doen. Het gaat niet alleen om het zinvol besteden van de 185 miljoen euro, maar wat hem betreft moet de inzet van alle relevante miljarden bespreekbaar zijn.

De voorzitter van VNO-NCW pleitte voor versterking van de mobiliteit van kenniswerkers tussen universiteiten en bedrijven. 'Dan sla je twee vliegen in één klap. Een aantrekkelijker carrièreperspectief, waardoor mogelijk meer mensen kiezen voor een loopbaan in de bètatechniek, én een versterking van de wisselwerking tussen de kennis bij universiteiten en bij bedrijven.' Schraven verwees naar de 'Marie Curie-regeling' hiervoor in Europa. 'Moeten we niet ook zo'n regeling voor Nederland ontwerpen? Bijvoorbeeld een 'Aletta Jacobs-regeling'? Wellicht kan het Innovatieplatform dit oppakken.'

Voor meer inlichtingen: VNO-NCW 070 3490 167.

25 sep 03 16:31