Persbericht d.d.
Meeroken doodt, ook op het werk Alleen op tornadokracht kan ventilatie meeroken voorkomen
Den Haag, 25 september 2003 - Internationale onderzoekers zijn eenduidig: meeroken doodt, ook op het werk. Dit bleek gisteren tijdens het symposium 'Rookvrije Werkplek' dat werd georganiseerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en STIVORO, voor een rookvrije werkplek in samenwerking met het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting en KWF Kankerbestrijding. In Nederland worden 350.000 werknemers minstens driekwart van hun werktijd aan tabaksrook blootgesteld.
Dr. Sinead Jones van de British Medical Association zei dat er volop wetenschappelijk bewijs is dat meeroken longkanker veroorzaakt. Directeur-generaal van VWS Hans de Goeij stelde dat de overheid verplicht is in te grijpen als de burger onvoldoende wordt beschermd tegen tabaksrook. Volgens Amanda Sanford, onderzoeksmanager van Action on Smoking and Health (ASH) is wetgeving van essentieel belang. In het Verenigd Koninkrijk sterven jaarlijks ruim 12.000 mensen ten gevolge van meeroken. Wetgeving die zorgt voor rookvrije werkplekken - zoals in ons land per 1 januari 2004 - kan dergelijke aantallen aanzienlijk verminderen. Sandford waarschuwt tegelijkertijd voor lapmiddelen zoals ventilatie. Alleen een ventilatiesysteem met de kracht van een tornado zou ervoor kunnen zorgen dat de schadelijke stoffen uit de lucht gezuiverd worden.
Tijdens de forumdiscussie bleek dat er veel praktische vragen leven bij bedrijven. Deze vragen betreffen onder andere de communicatie. Communicatie met de werknemers is een speerpunt bij de succesvolle invoering van een rookbeleid dat voldoet aan de Tabakswet. Onduidelijkheid leeft ook nog over de mogelijkheid van alternatieven voor een totaal verbod. Ventilatie wordt vaak ten onrechte als zo'n alternatief gezien. Drs. Paul Baart, directeur van de Stichting Kwaliteitsbevordering Bedrijfsgezondheidszorg (SKB) stelde in zijn antwoorden dat het ARBO-recht in Nederland duidelijk is: "Pak het probleem bij de bron aan".
Grootschalige campagne STIVORO, voor een rookvrije toekomst, start over twee weken een grootschalige campagne die werkgevers en werknemers wijst op het recht op rookvrij werken voor elke werknemer in Nederland. Om op 1 januari 2004 optimaal voorbereid te zijn op de gewijzigde wetgeving, adviseert STIVORO, het expertisecentrum voor tabakspreventie, werkgevers om snel aan de slag te gaan met het rookbeleid. Door middel van een kant-en-klaar 7-stappenplan biedt STIVORO werkgevers hierbij ondersteuning. Dit stappenplan is te vinden op de website www.rokenendewerkplek.nl.
Over STIVORO voor een rookvrije toekomst STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Samen met VWS zijn zij de basisfinanciers. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMw gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:
* voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
* opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
* ondersteuning bij stoppen;
* samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
* gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid.