Universiteit Twente

Kennis bodemruwheid cruciaal in effectief en natuurlijk waterbeheer

Intreerede prof.dr. Suzanne Hulscher
Bij het beheer van zeeën en rivieren is kennis van de natuurlijke dynamiek tot nu toe onderschat. Goede kennis van de bodemruwheid is bijvoorbeeld cruciaal. Hiermee is te voorspellen hoe zandwinning of de aanleg van een windmolenpark op volle zee ingrijpt op de natuurlijke dynamiek èn op het overig gebruik van de zee. Dat stelt prof.dr. Suzanne Hulscher (36) in haar intreerede als hoogleraar Waterbeheer aan de faculteit Construerende Technische Wetenschappen van de Universiteit Twente. Hulscher houdt haar rede op 25 september. Water systemen zijn uitermate eigenwijs, adus de nieuwe hoogleraar. Dat natuurlijke gedrag is niet altijd erkend, als het gaat om verantwoord waterbeheer. Hulscher pleit er in haar rede voor, dit wèl te doen. Ze noemt het tegelijk ook een glibberig terrein, om via deze weg de gevolgen van menselijk ingrijpen te voorspellen. Een fysicus zal snel zeggen dat "het niet te modelleren is", omdat er sprake is van complexe turbulente stromingen en sedimenten van verschillende soorten. Maar een civiel ingenieur kan het zich volgens Hulscher niet veroorloven te zeggen dat "het niet kan."
Zand- en bodemgolven
Hulscher illustreert dit in haar rede bijvoorbeeld met een aantal grootschalige patronen die worden gevormd op de zeebodem. Hiernaar doet haar groep veel onderzoek, bijvoorbeeld om het ontstaan te verklaren van zand- of getijbanken, zogenaamde zandgolven en de `lange bodemgolven' waarvan het ontstaan nog niet goed is opgehelderd. De natuurlijke dynamiek en menselijke interventie beïnvloeden elkaar wederzijds. Een natuurlijke manier van waterbeheer ligt daarom voor de hand, temeer omdat het volgens Hulscher minder onderhoud vergt en daarmee besparingen kan opleveren.
Ruwheid
Het modelleren van de ruwheid van de bodem heeft daarin een centrale plaats: die ruwheid bepaalt de wrijving die de stroming ondervindt door het contact met oevers en bodem, en daarmee de vorming van banken. De ruwheid speelt ook een centrale rol in sedimenttransport en bodemveranderingen, zoals de vorming van bodempatronenis . De samenstelling van sediment speelt ook weer een belangrijke rol, evenalsmaar ook de vegetatie. Seizoensafhankelijke effecten door p. Een uitputtend model bestaat niet en zou ook `schieten met een kanon op een mug' zijn: maximale rekenkracht inzetten om kleine veranderingen te berekenen. Relatief eenvoudige modellen leveren binnen grenzen goede resultaten, mits getraind met voorbeelden uit de praktijk. `Binnen grenzen' betekent dat de modellen het moeilijk krijgen in extreme situaties. Ze moeten daarom wel gevoed worden met meer fysica.
Interactie
Waterbeheer gaat niet alleen over de manier waarop de mens ingrijpt in de natuur, maar ook over de interactie tussen verschillende gebruiksvormen èn de natuurlijke dynamiek. De aanleg van een windmolenpark in zee heeft gevolgen voor de bodempatronen en stroming, en daarmee ook op andersoortig gebruik van de zee, zoals voor olie- en gaswinning. Het is die interactie die het mogelijk maakt te anticiperen op gevolgen van menselijk ingrijpen. Die interactie vastleggen in modellen, door er onder meer vegetatiedynamica, sedimenttransport en biomorfodynamiek in op te nemen, onderzoek naar de dynamiek: het zal leiden tot nieuwe ideeën voor beheer, bijvoorbeeld voor duurzaam meervoudig ruimtegebruik op zee. Noot voor de pers
Prof.dr. Suzanne Hulscher (Heerlen, 1966) is sinds 1 september 2002 hoogleraar Waterbeheer, in het bijzonder de watersystemen, aan de faculteit Construerende Technische Wetenschappen, afdeling Civiele Techniek.
De tekst van haar rede "Ruwweg natuurlijk waterbeheer? Natuurlijk!" is op aanvraag verkrijgbaar.
Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel. (053) 489 4244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 24-09-2003 © Universiteit Twente Printversie