Wageningen Universiteit

Unilever krijgt Royal Award for Food Innovation 2003

Tijdens de Food Valley Conferentie op 25 september krijgt Unilever de Royal Award for Food Innovation uitgereikt. Deze prijs maakt onderdeel uit van de prestigieuze Europese Royal Award Foundation, opgericht door de European Environmental Agency en gevestigd in Kopenhagen.

Bij de jury waren 14 bedrijven aangemeld om in aanmerking te komen voor de prijs. De inzendingen tonen aan dat innovatie op basis van wetenschappelijke kennis en inzichten en gefundeerd op een maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef breed wordt gedragen in het Agrofoodcluster. Onder de inzendingen waren berdrijven vertegenwoordigd uit de primaire sector van de cluster, zowel in de plantaardige- als in de dierlijke hoek, verwerkende bedrijven en verpakkingsbedrijven. Kortom vrijwel de hele keten was vertegenwoordigd. Naast zuiver produktgerichte inzendingen was er ook sprake van systeeminnovatieve inzendingen, waarbij het erom gaat innovatie, gezondheid en duurzaamheid te incorporeren in het totale beleid van een bedrijf en in onderdelen van de keten. De kwaliteit van alle inzendingen was hoog en is een bewijs voor het slagvaardig innovatieve karakter van de Agrofoodcluster en voor het kennisintensieve karakter van de industrie.

Unaniem en vol overtuiging heeft de jury Unilever aangewezen als de winnaar van de Royal Award for Food Innovation 2003. Het bedrijf heeft een enorme reputatie opgebouwd in het stimuleren van kennisontwikkeling en het incorporeren van deze kennis in nieuwe, gezonde en veilige, produkten, nieuwe duurzame en sociaal verantwoorde produktiemethoden en in manieren om met de consument en de producent te communiceren. Daardoor fungeert Unilever al geruime tijd als boegbeeld voor de Agrofoodcluster. Een verantwoordelijkheid die het bedrijf uiterst serieus neemt, getuige de initiatieven die worden genomen om via platforms en andere organisatievormen samen met andere bedrijven in het Agrofoodcluster gezamenlijk kennis op te bouwen en kennis uit te wisselen op de terreinen van gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. Hierdoor draagt het bedrijf bij aan het stevig verankeren van de agro food industrie in een wetenschappelijke basis en aan de innovatieve slagkracht van de gehele cluster.

De Royal Award for Food Innovation 2003 wordt uitgereikt tijdens de Food Valley Conferentie op 25 september om 17.00 uur. De conferentie wordt gehouden in de Cinemec, Laan der Verenigde Naties 150

6716JE Ede. De prijs bestaat uit een plastiek, een oorkonde en een geldbedrag van ¤ 20..000.

De jury bestond uit: drs Toon van Asseldonk, directeur Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland nv (vz), prof. dr Jo Hautvast, directeur Wageningen Center for Food Sciences, dr Huug de Vries, Director Strategy and Commercial Affairs Business Unit Food and Food Processing, Wagenigen UR/ATO, ir Kees Jan van Wees, directeur operations Friesland Dairy Drinks/Riedel Drinks, ir Hein Kroft, manager external affairs H.J. Heinz bv