Wageningen Universiteit

Hierbij zend ik u persbericht 058 van Wageningen Universiteit en Researchcentrum:

Eerste Food Valley conferentie op 25 september 2003:

Wetenschap en bedrijfsleven in Agrofoodcluster slaan de handen ineen

Rondom Wageningen Universiteit en Researchcentrum is een krachtige concentratie ontstaan van kennisintensieve bedrijven die zich bezighouden met het aanleveren van hoogwaardige kennisproducten voor de agro- en food industrie. Deels gaat het om bedrijven die als spin off zijn ontstaan uit het werk van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, maar deels ook om vestigingen van researchafdelingen van bestaande grote bedrijven, zoals Campina en Numico.

De regio rondom Wageningen wordt door deze ontwikkeling een van de belangrijkste centra voor innovatieve kennisontwikkeling voor de Nederlandse en Europese Agro- en Food Industrie en draagt zorg voor een stevige wetenschappelijke basis voor de vernieuwende ontwikkelingen in de voor Nederland zo belangrijke economische sector. Via de verdere ontwikkeling van de ontstane Food Valley willen de verschillende partners, waaronder, naast de deelnemende bedrijven ook omringende gemeenten en de provincie Gelderland, daadwerkelijk krachtige impulsen geven aan de zogenaamde kenniseconomie.

Op de eerste Food Valley Conferentie die op 25 september wordt gehouden in de Cinemec in Ede zal voor het eerst een grote groep ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers met elkaar van gedachten wisselen over de rol van de kennis in innovaties in het Agro Food Bedrijfsleven en dan met name over de mogelijkheden om deze rol te versterken en uit te bouwen. De Food Valley Conferentie zal een jaarlijks terugkerend platform zijn voor deze ontmoetingen en gedachtewisselingen en wordt de inspiratiebron voor het versterken van de Nederlandse positie in de zogenaamde science based voedingsmiddelenontwikkeling.

De ontwikkeling van en in de Food Valley sluiten naadloos aan op de visie van Wageningen UR over de weg die het onderzoeksbeleid in Europa moet inslaan: concentratie van universitaire, strategische en toegepaste onderzoeksgroepen met een sterke focus op goed omschreven domeinen. Door de concentratie en focus worden de publieke onderzoeks- en onderwijsinstellingen interessante en krachtige partners voor andere partijen binnen zo⤮n domein. In het geval van Wageningen is dat de Agrofood cluster. Dat maakt het mogelijk om de kosten van dure research te delen over verschillende partijen en om dure onderzoeksfaciliteiten te kunnen exploiteren. Research kan heel goed gezamenlijk worden gedaan en de Development is een zaak van de afzonderlijk spelers op de markt. Concentratie en focus leiden bovendien tot herkenbaarheid bij belangrijke publieke financiers, zoals ICES KIS en de Europese Unie. Met de successen van Wageningen UR en haar partners op het terrein van Genomics en bij de toekenning van onderzoeksmiddelen uit het Zesde Kaderprogramma van de EU is al gebleken dat deze strategie werkt.