Ingezonden persbericht
Persbericht
BEELDEN & BOUWSELS VAN DE MULTICULTURELE STAD
EEN DEBATSERIE IN FELIX MERITIS
iedere maand, start 25 september, 20.00 uur, 7.50 euro
Felix Meritis start i.s.m. het International Institute fot the study of Islam in the Modern World (ISIM) een debatserie over de invloed van de Islam op de Nederlandse samenleving. Dit in aansluiting op de succesvolle serie Islam, gezag en leiderschap.
In minder dan 20 jaar tijd is het aantal moslims in Nederland sterk toegenomen. Dit heeft invloed op het stedelijk landschap. Niet alleen zichtbaar door de bouw van moskeeën, winkels en uitgaanscentra, maar ook door nieuwe vormen van kleding en gedrag binnen de stedelijke context. De nieuwe Nederlanders werden in eerste instantie verwelkomd als een 'andere cultuur', de laatste jaren is de aandacht verlegd richting religieuze en ideologische context.
Er wordt veel gedebatteerd over de - in de ogen van veel niet-moslims - gebrekkige integratie van de migranten en hun kinderen. Er klinken protesten tegen de bouw van moskeeën en islamitische scholen. In de praktijk wordt echter weinig aandacht besteed aan de manieren waarop moslims in Nederland vormgeven aan hun nieuwe bestaan.
De actuele internationale ontwikkelingen versterken de noodzaak tot een constructief en verhelderend debat rondom de culturele diversiteit en leefwijzen in een multiculturele samenleving. Beelden en Bouwsels belicht verschillende onderwerpen; architectuur, stedelijke ontwikkeling, wonen en consumeren en er is aandacht voor manifesteren, protesteren en debatteren. Personen, organisaties en belangengroepen uit diverse publieke domeinen zullen aan de serie deelnemen.
Op 25 september staat de moskee-architectuur centraal. De vraag die we deze avond proberen te beantwoorden luidt: Is de moskeebouw in Nederland vernieuwend of grijpt het terug naar traditionele ontwerpen uit de landen van herkomst?
De volgende personen hebben reeds toegezegd deel te nemen aan het panel: Bert Toorman (architect), Üzeyir Kabaktepe (vice-voorzitter Milli Görüs); Juliëtte Bekkering (architect) is nog onder voorbehoud. De voorzitter is NRC-journalist Max van Rooy.
Onderwerpen in de volgende debatten zijn:
Wonen en Winkelen, over de islamitische invloed op straat en in huis(23 oktober). Lifestyle, de moslim als consument, over Mecca Cola en Islamic Marketing (20 november). Het Huwelijk, over import-bruidjes, echte liefde en de hoeksteen van de samenleving, met een internationale bruidsmodeshow! (22 januari). Tegenbewegingen, initiatiefnemers van verschillende tegenbewegingen (o.a. AEL, Koerswijziging, Ben je bang voor mij) ontmoeten elkaar (19 februari). Multiculturele samenleving: beeldvorming in de media, over de kritische onafhankelijkheid van de journalist en de invloed van de media (18 maart). Heilige boeken, een kritisch literaire beschouwing op de heilige boeken van het Jodendom, Christendom en de Islam door vooraanstaande Nederlandse auteurs (22 april).
Op 20 mei is er een slotmanifestatie waarin de onderwerpen nogmaals onder de loep worden genomen. De belangrijkste bevindingen worden door eerdere sprekers op een rijtje gezet.