Ingezonden persbericht
Felix Meritis
25 september
Felix Meritis - Shaffyzaal
20.00 Felix Meritis / ISIM Beelden en Bouwsels van de Multiculturele Stad - Architectuur: de tradionele architectuur debat
Toegang ¤ 7,50.
In landen waar vanouds de christelijke cultuur overheerste, zijn zoveel moslims komen wonen dat nu ook overal moskeeën verrijzen. In Nederland staan ruim 445 moskeeën geregistreerd. De meeste daarvan leiden een verborgen bestaan in voormalige kantoorpanden en in huizen. Sommige kerkgebouwen zijn getransformeerd tot moskee. Er is echter ook steeds meer belangstelling voor nieuwbouw, zeker in de grote steden. Hoe ziet deze nieuwbouw er uit? Is het een variatie op het in de landen van herkomst bestaande vocabulaire of is het vernieuwend?
De afgelopen jaren zijn diverse nieuwe moskeeën verrezen in o.a. Amsterdam, Rotterdam en Tilburg. Het Frans-joodse architectenechtpaar Breitman tekent voor het ontwerp van een monumentale moskee in Amsterdam-West van de Turks-islamitische organisatie Milli Görü_. Door gebruik van de Amsterdamse-Schoolstijl heeft de moskee - die nog gebouwd moet worden - eenzelfde uitstraling als de omliggende woningen en gebouwen. In de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord aan de Colosseumweg staat de Essalam-moskee, ontworpen door Joris Molenaar en Wilfried van Winden. De architecten kregen de opdracht dat de moskee zowel moest passen in de traditie van de moskeegebouwen als in het Nederlandse klimaat. Architect Bert Toorman heeft inmiddels twee moskeeën op zijn naam staan: de Mevlana-moskee in Rotterdam en Suleymaniye-moskee in Tilburg.
Opmerkelijk is dat alle bovengenoemde moskeeën zijn ontworpen door niet-islamitsche architecten. Welke invloed heeft dat op hun ontwerp?
De eerste bijeenkomst in de serie Beelden en Bouwsels van de multiculturele stad staat in het teken van de architectuur. Prof. Dr. Machiel Kiel (o.v.) zal de avond inleiden met een lezing over moskee-architectuur. Hij zal de ontwikkeling van het belangrijkste bouwwerk uit de islamitische cultuur toelichten waarna drie sprekers met elkaar in debat gaan over de hamvraag: is de islamitische architectuur in Nederland vernieuwend of grijpt het terug naar traditionele ontwerpen uit de landen van herkomst?
Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl
Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: balie@felix.meritis.nl
Voor actuele programma-informatie: http://www.felix.meritis.
Reserveren bij Felix Meritis, mits anders vermeld.
Ingezonden persbericht