Gemeente Apeldoorn

Belangrijkste onderwerpen raadsvergadering 25 september

De gemeenteraad van Apeldoorn heeft donderdag 25 september onder meer de onderstaande onderwerpen op de agenda staan.

Diftar tarieven afval 2004

De invoering van Diftar per 1-1-2004 vraagt een aanpassing van de verordening en de tarievenstructuur. Vanaf 2004 zal de jaarlijkse heffing bestaan uit een vast deel per huishouden en een bedrag voor iedere aanbieding van de container. In de raadscommissie Leefomgeving, Bestuur en Middelen is over het raadsvoorstel Tarieven afval 2004 gesproken. De wethouder heeft op verzoek van de commissie extra informatie verstrekt over de mogelijkheden om ook 80-liter containers aan te bieden en, met het oog op de vervuiler betaalt, een groter deel van de kosten te laten afhangen van het aantal keren dat containers worden aangeboden en een lager vast tarief per jaar. De commissieleden hebben, met uitzondering van PvdA, aangegeven dat zij nog wilden overleggen met hun fractie. De gemeenteraad zal over dit agendapunt een besluit nemen.

Masterplan Zuidbroek

Dit agendapunt, dat was uitgesteld tot na het zomerreces, wordt nu behandeld. Besproken wordt de beantwoording van de inspraakreacties op het concept-Masterplan Zuidbroek. Het college vraagt de raad het Masterplan na vaststelling te hanteren als ruimtelijk kader voor de op te stellen bestemmingsplannen. In de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling van 3 juni hebben de commissieleden, met uitzondering van GroenLinks, aangegeven dat zij wilden overleggen met hun fractie.

Servicebureau Verenigingen

Het beoogde Servicebureau Verenigingen heeft tot doel de 1500 vrijwilligersorganisaties/ - verenigingen op hun eigen verzoek op verschillende manieren te ondersteunen.
De raadsopdracht die besproken wordt beoogt een Servicebureau Verenigingen dat per 1 maart 2004 operationeel wordt. De financiële kant van de zaak volgt in november bij de bespreking van de MeerjarenProgrammaBegroting 2004 - 2007. In het bestuursakkoord 2002
-2006 is vrijwilligerswerk en het functioneren van verenigingen als speerpunt opgenomen.

Kaderstelling Meerjaren Ontwikkelings Programma (MOP)

De raadswerkgroep MOP heeft het afgelopen half jaar verkend op welke punten het bestaande MOP aan bijstelling en vernieuwing toe is. Het MOP is een uitvoeringsplan voor de middellange termijn van het zogenaamde Strategisch Kader en bestrijkt de periode 2005 - 2009. Behalve dat de raadswerkgroep een adequate reactie vraagt op de economische ontwikkelingen zijn enkele opvallende punten in het MOP 2005 - 2009: de uitvoering van het MOP moet meer een samenwerking moet worden van de gemeente met anderen; Apeldoorn moet zich sterker profileren op het gebied van recreatie & toerisme. Zorg, binnenstad HBO en een integrale aanpak complete wijken zijn ook zaken waar de raad aandacht voor vraagt. Na de raadsbehandeling zal het college in december de uitgewerkte kaders in alternatieve programmaonderdelen aanbieden. Vervolgens zal de raad deze uitwerking bespreken met de stad.

Asielzoekerscentrum

In de planontwikkeling van Zuidbroek is de bouw van een permanent asielzoekerscentrum opgenomen. In het woningbouwprogramma zijn 100 woningen opgenomen die samen 400 asielzoekers kunnen huisvesten. De woningen kunnen worden toegevoegd aan het segment huurwoningen als de toestroom van asielzoekers vermindert. Door bijstelling in de prognoses over het aantal benodigde opvangplaatsen en een reorganisatie bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil het COA op dit moment zich niet vastleggen op vastgoedinvesteringen of eerder gemaakte afspraken officieel bevestigen. Daarom verzoekt het college de raad om in te stemmen met naast het machtigen van het college om bij de planontwikkeling van Zuidbroek alle voorbereidende werkzaamheden uit te voeren en af te zien van de realisering van het asielzoekerscentrum, indien het COA voor 15 oktober niet schriftelijk heeft bevestigd financiële middelen beschikbaar te stellen voor de realisering van een definitief asielzoekerscentrum. Inmiddels heeft het COA per brief laten weten in ieder geval hierover niet voor medio 2004 uitsluitsel te kunnen geven.

Wonen en werken in de Apeldoornse dorpen & dorpsvisie Klarenbeek

In 2001 is een traject gestart om 6 dorpen te voorzien van een integrale dorpsvisie. Tijdens deze raad wordt de dorpsvisie Klarenbeek behandeld. Tevens wordt het raadsvoorstel Wonen en werken in de Apeldoornse dorpen behandeld. Dit voorstel geeft op hoofdlijnen oplossingen voor bepaalde problemen waar de dorpen mee te maken hebben op het gebied van wonen en werken die voor de dorpen vergelijkbaar zijn, zoals: een relatief grote woningbehoefte, de vergrijzing, een terugloop van draagvlak voor de dorpsvoorzieningen met daarmee samenhangend de terugloop in de zelfredzaamheid, zelforganisatie en het verdwijnen van de sociale cohesie.

Overige agendapunten

Naast bovenstaande punten zal er gesproken worden over kredietvoorstel nieuwbouw sportaccommodatie WSV en garantstelling, wijziging APV speelautomaten en hallen en een eenmalige wijziging van de winkeltijdenverordening voor een koopzondag op 30 november 2003 in plaats van op14 december 2003. De vergadering begint met een lijst van hamerstukken. Aan het einde van de vergadering wordt afscheid genomen van een tweetal raadsleden en wethouder Th. Kuijpers en zal wethouder R. Metz worden geïnstalleerd.

Voor het laatst bijgewerkt op: 25-sep-2003 08:29