Bedrijfschap Horeca en Catering

Terug Persbericht P-19; Zoetermeer, 23 september 2003 Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07

Meer horeca in regio's Overijssel en Flevoland

Het aantal horeca- en cateringbedrijven in Nederland is het afgelopen jaar met 0,9% gestegen van 45.628 tot 46.021 (medio 2003). Regionaal zijn er grote verschillen te constateren. In de grote steden bleek de groei hoger dan in de rest van het land. Naar provincie bezien nam het aantal bedrijven in Overijssel en Flevoland het sterkst toe, in Zeeland, Groningen en Limburg daalde het aantal bedrijven in het afgelopen jaar. Dit blijkt uit Horeca in Cijfers, een jaarlijkse publicatie van het bedrijfschap Horeca en Catering met actuele gegevens over aanbod, economische ontwikkelingen, werkgelegenheid en consument. Een exemplaar van de editie 2003 werd dinsdag 23 september overhandigd aan de heer F.H.G. de Grave, voorzitter van de Vaste Kamercommissie Economische Zaken door bedrijfschapsvoorzitter mr. P.J. Biesheuvel in het Tweede Kamer gebouw.

Groei aantal bedrijven in grote gemeenten hoger dan in kleinere gemeenten

Bekeken naar de grootteklasse van de gemeente was de groei van het aantal horeca- en cateringbedrijven in de grotere gemeenten het afgelopen jaar hoger dan in de kleinere. In de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners nam het aantal bedrijven in een jaar tijd met 1,3% toe, in gemeenten met 50.000-99.999 inwoners met 0,9%. In de kleinere gemeenten bleef de groei beperkt tot een half procent. Deze ontwikkeling doet zich al langer voor; in de afgelopen 5 jaar nam het aantal bedrijven in de grote steden met 4,6% toe, terwijl de kleinere gemeenten (tot 25.000 inwoners) slechts 1,1% meer horeca- en cateringbedrijven konden bijschrijven.

Groei in provincies Overijssel en Flevoland het grootst

Naar provincie bezien was de groei van het aantal horeca- en cateringbedrijven in Overijssel en Flevoland in het afgelopen jaar met ongeveer 2% het hoogst van alle provincies (totaal aantal bedrijven resp. 2.691 en 518). Onder de grote gemeenten in Overijssel droegen vooral Hengelo en Zwolle bij aan de groei, in Flevoland kwam vrijwel de gehele groei voor rekening van Almere.

Daling in Zeeland, Groningen en Limburg

In de provincies Zeeland, Groningen en Limburg daalde het aantal horeca- en cateringbedrijven sinds medio 2002. De teruggang bleef echter beperkt tot enkele tienden van een procent. In Zeeland nam het aantal bedrijven in zowel Middelburg als Vlissingen af. In Groningen was de stijging van het aantal bedrijven in de gemeente Groningen onvoldoende om de daling in de rest van de provincie te compenseren. In Limburg nam het aantal bedrijven in Heerlen toe, maar daalde het aantal in Maastricht. Overigens blijft Maastricht onder de grote gemeenten in ons land de stad met het op één na hoogste aantal horeca- en cateringbedrijven per 10.000 inwoners.

Daling in Zeeland, Groningen en Limburg

In de provincies Zeeland, Groningen en Limburg daalde het aantal horeca- en cateringbedrijven sinds medio 2002. De teruggang bleef echter beperkt tot enkele tienden van een procent. In Zeeland nam het aantal bedrijven in zowel Middelburg als Vlissingen af. In Groningen was de stijging van het aantal bedrijven in de gemeente Groningen onvoldoende om de daling in de rest van de provincie te compenseren. In Limburg nam het aantal bedrijven in Heerlen toe, maar daalde het aantal in Maastricht. Overigens blijft Maastricht onder de grote gemeenten in ons land de stad met het op één na hoogste aantal horeca- en cateringbedrijven per 10.000 inwoners.

Meeste bedrijven in Noord- en Zuid-Holland

De provincies Noord- en Zuid-Holland hebben verreweg de meeste horeca- en cateringbedrijven binnen hun grenzen (elke bijna 9.000). De groei in het afgelopen jaar was er bovengemiddeld met bijna anderhalf procent. Ook lieten alle grote gemeenten in deze provincies een groei van ten minste 1% zien.

In Noord-Holland valt vooral de forse groei van het aantal bedrijven in Haarlemmermeer op (+11,7%). In Amsterdam, de gemeente met bij uitstek de meeste bedrijven en onder de grote steden ook de koploper als het gaat om het aantal bedrijven per 10.000 inwoners, bedroeg de groei 1%. Hiermee komt het aantal horeca- en cateringbedrijven in Amsterdam voor het eerst boven de 4.000-grens uit (4.024).

Uitschieters in Zuid-Holland waren Dordrecht en Leiden met een toename van het aantal bedrijven van ongeveer 3%.

Meer informatie vindt u hier.
target=_top>www.bhenc.nl/hinc/kengetallen.html">hier
---