Terug Persbericht P-19; Zoetermeer, 23 september 2003
Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07
Meer horeca in regio's Overijssel en Flevoland
Het aantal horeca- en cateringbedrijven in Nederland is het afgelopen
jaar met 0,9% gestegen van 45.628 tot 46.021 (medio 2003). Regionaal
zijn er grote verschillen te constateren. In de grote steden bleek de
groei hoger dan in de rest van het land. Naar provincie bezien nam het
aantal bedrijven in Overijssel en Flevoland het sterkst toe, in
Zeeland, Groningen en Limburg daalde het aantal bedrijven in het
afgelopen jaar. Dit blijkt uit Horeca in Cijfers, een jaarlijkse
publicatie van het bedrijfschap Horeca en Catering met actuele
gegevens over aanbod, economische ontwikkelingen, werkgelegenheid en
consument. Een exemplaar van de editie 2003 werd dinsdag 23 september
overhandigd aan de heer F.H.G. de Grave, voorzitter van de Vaste
Kamercommissie Economische Zaken door bedrijfschapsvoorzitter mr. P.J.
Biesheuvel in het Tweede Kamer gebouw.
Groei aantal bedrijven in grote gemeenten hoger dan in kleinere
gemeenten
Bekeken naar de grootteklasse van de gemeente was de groei van het
aantal horeca- en cateringbedrijven in de grotere gemeenten het
afgelopen jaar hoger dan in de kleinere. In de gemeenten met meer dan
100.000 inwoners nam het aantal bedrijven in een jaar tijd met 1,3%
toe, in gemeenten met 50.000-99.999 inwoners met 0,9%. In de kleinere
gemeenten bleef de groei beperkt tot een half procent. Deze
ontwikkeling doet zich al langer voor; in de afgelopen 5 jaar nam het
aantal bedrijven in de grote steden met 4,6% toe, terwijl de kleinere
gemeenten (tot 25.000 inwoners) slechts 1,1% meer horeca- en
cateringbedrijven konden bijschrijven.
Groei in provincies Overijssel en Flevoland het grootst
Naar provincie bezien was de groei van het aantal horeca- en
cateringbedrijven in Overijssel en Flevoland in het afgelopen jaar met
ongeveer 2% het hoogst van alle provincies (totaal aantal bedrijven
resp. 2.691 en 518). Onder de grote gemeenten in Overijssel droegen
vooral Hengelo en Zwolle bij aan de groei, in Flevoland kwam vrijwel
de gehele groei voor rekening van Almere.
Daling in Zeeland, Groningen en Limburg
In de provincies Zeeland, Groningen en Limburg daalde het aantal
horeca- en cateringbedrijven sinds medio 2002. De teruggang bleef
echter beperkt tot enkele tienden van een procent. In Zeeland nam het
aantal bedrijven in zowel Middelburg als Vlissingen af. In Groningen
was de stijging van het aantal bedrijven in de gemeente Groningen
onvoldoende om de daling in de rest van de provincie te compenseren.
In Limburg nam het aantal bedrijven in Heerlen toe, maar daalde het
aantal in Maastricht. Overigens blijft Maastricht onder de grote
gemeenten in ons land de stad met het op één na hoogste aantal horeca-
en cateringbedrijven per 10.000 inwoners.
Daling in Zeeland, Groningen en Limburg
In de provincies Zeeland, Groningen en Limburg daalde het aantal
horeca- en cateringbedrijven sinds medio 2002. De teruggang bleef
echter beperkt tot enkele tienden van een procent. In Zeeland nam het
aantal bedrijven in zowel Middelburg als Vlissingen af. In Groningen
was de stijging van het aantal bedrijven in de gemeente Groningen
onvoldoende om de daling in de rest van de provincie te compenseren.
In Limburg nam het aantal bedrijven in Heerlen toe, maar daalde het
aantal in Maastricht. Overigens blijft Maastricht onder de grote
gemeenten in ons land de stad met het op één na hoogste aantal horeca-
en cateringbedrijven per 10.000 inwoners.
Meeste bedrijven in Noord- en Zuid-Holland
De provincies Noord- en Zuid-Holland hebben verreweg de meeste horeca-
en cateringbedrijven binnen hun grenzen (elke bijna 9.000). De groei
in het afgelopen jaar was er bovengemiddeld met bijna anderhalf
procent. Ook lieten alle grote gemeenten in deze provincies een groei
van ten minste 1% zien.
In Noord-Holland valt vooral de forse groei van het aantal bedrijven
in Haarlemmermeer op (+11,7%). In Amsterdam, de gemeente met bij
uitstek de meeste bedrijven en onder de grote steden ook de koploper
als het gaat om het aantal bedrijven per 10.000 inwoners, bedroeg de
groei 1%. Hiermee komt het aantal horeca- en cateringbedrijven in
Amsterdam voor het eerst boven de 4.000-grens uit (4.024).
Uitschieters in Zuid-Holland waren Dordrecht en Leiden met een toename
van het aantal bedrijven van ongeveer 3%.
Meer informatie vindt u hier.
target=_top>www.bhenc.nl/hinc/kengetallen.html">hier
---
Bedrijfschap Horeca en Catering