FNV Bouw


datum: 23-09-2003

Lonen al lang op 'remweg'

Er zit de laatste jaren een evidente daling in de loonstijging. Het pleidooi van de regering dat de vakbeweging de 'remweg' moet inzetten, vindt FNV Bouw dan ook onzin: die is al lang ingezet. Daar steekt schril bij af dat de overheid zich níet houdt aan haar afspraken in het 'Najaarsakkoord' van 2002. Voor 2004 wil FNV Bouw de FNV-looneis van 1,25 procent zo mogelijk vertalen 'in centen'.

Tegen de verslechteringsvoorstellen van het kabinet voert de bond actie. Mochten die echter niet tot het gewenste resultaat leiden, dan zet FNV Bouw in op creatieve reparatie in CAO's.

In de uitvoering van het Najaarsakkoord toont de overheid zich onbetrouwbaar. Er zijn veel minder ID-banen in vast werk omgezet dan afsproken. Veel gemeenten hebben nog steeds geen extraatje uitbetaald aan langdurige minima.

Daarentegen blijkt de kentering in de lonen helder uit de cijfers. Noemen de Macro Economische Verkenningen voor 2001 nog 4,5 en voor 2002 3,4 procent loonstijging, voor 2003 is dat nog slechts 2,75 procent. Het Centraal Plan Bureau voorspelt voor 2004 1,5 procent inclusief de loonstijgingen uit eerder gemaakte afspraken. De 'trendbreuk' is dus al in de aanloop naar 2003 tot stand gekomen. FNV Bouw vindt dat terecht: de bond is de mening toegedaan dat CAO's moeten 'meeademen met de conjunctuur'. Daarom ook pleitte FNV Bouw in 2001 voor winstdeling in florerende bedrijven, juist om de looneis niet extra op te drijven. FNV Bouw wil zijn verantwoorde loonbeleid de komende jaren voortzetten.

De bond heeft voor 2004 drie hoofdpunten in het arbeidsvoorwaardenbeleid: de zekerheid van werk en inkomen; pensioen en vroegpensioen; en de combinatie van werk met andere vormen van levensvervulling. De zekerheid van werk en inkomen staat voorop. Uit discussies met leden in het voorjaar blijkt dat vrijwel iedereen bang is z'n baan te verliezen. Het kabinetsbeleid rond WW en bijstand vergroot die angst nog; met name het 'opeten' van het eigen huis en de partnertoets maken van het 'spook van de werkloosheid' een 'Dracula'. FNV Bouw wil mensen die werkloos of arbeidsgehandicapt raken, zoveel mogelijk bemiddelen 'van werk naar werk'. Verder zet de bond in op verhoging van de arbeidsproductiviteit door 'slimmer' te produceren: met betere logistiek, efficiëntere communicatie, minder werkdruk, betere arbeidsomstandigheden, meer medezeggenschap en dus ook minder uitval door ziekteverzuim. Individuele scholingsplannen kunnen hierbij een stimulerende rol spelen. FNV Bouw wil daarvoor de opleidings- en scholingsfondsen anders inzetten; een premie voor bedrijven die vernieuwend met interne scholing omgaan, behoort voor de bond tot de mogelijkheden.

Het aantal jongeren in de vakopleiding wil de bond nadrukkelijk op peil houden. Ze moeten ondanks de recessie hun opleiding kunnen afmaken. FNV Bouw wil bekijken of plaatsen voor jongeren kunnen worden gereserveerd. Als remedie tegen oplopende jeugdwerkloosheid, maar ook omdat met de toenemende vergrijzing bedrijfstakken niet kunnen overleven zonder jonge vakkrachten. Omdat werken niet het enige is in het leven, wil FNV Bouw werknemers meer keuzes bieden. In enkele CAO's zijn al systemen waar à la carte uit arbeidsvoorwaarden kan worden gekozen. De bond stelt wel scherpe voorwaarden aan zo'n cafetariasysteem: zo mag dat niet de solidariteit in de bedrijfstak aantasten. Als het aan FNV Bouw ligt, gaat ook het vroegpensioen deel uitmaken van het cafetariasysteem, zodat werknemers een deel van hun vroegpensioen eerder kunnen opnemen of andersom voor een eerder vroegpensioen roostervrije dagen kunnen inleveren.

De nota 'Het kan socialer, beter' is een discussienota, waar de leden in het land over praten. Besluitvorming heeft plaats in de bondsraad van FNV Bouw op 13 november en in de Federatieraad van de FNV, de vergadering van voorzitters van FNV-bonden.

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden

Fax: (0348) 423 610