Universiteit van Tilburg

Persberichten september 2003

Internationale conferentie globalisering

Speelruimte voor nationaal milieubeleid lijkt steeds kleiner

Is de nationale overheid machteloos op het gebied van milieubeleid nu de rol van de Europese Unie en de Verenigde Naties steeds groter wordt? Op deze vraag gaan dertig internationaal toonaangevende specialisten in tijdens de Internationale Conferentie over Globalisering en Nationaal Milieubeleid, die van 22 tot en met 24 september a.s. wordt georganiseerd door het interfacultaire Instituut Globus van de Universiteit van Tilburg.

Bepaalt Brussel straks welke vuilniszak de Nederlander op de stoep mag zetten? Kunnen landen individueel nog convenanten met multinationals sluiten? Is het publieke belang straks in handen van grote (internationale) ondernemingen in plaats van regeringen? Tijdens de conferentie 'Globalisation and national environmental policy' wordt de mondiale arena waarin de nationale overheid moet optreden in kaart gebracht. Ruim dertig afgevaardigden van overheden, supranationale organisaties, bedrijven, universiteiten en non-gouvernementele organisaties zullen vanuit hun optiek specifieke aspecten van de kernvraag belichten. Tot de belangrijkste sprekers behoren Claude Martin (president van het World Wildlife Fund International), Roel in t Veld (voorzitter van de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek) en David Vogel (hoogleraar aan de University of Berkeley). Staatssecretaris Pieter van Geel zal de conferentie openen. De conferentie wordt geleid door professor Kees Zoeteman, voorzitter van Globus.

Burgerbewegingen
Het leeuwendeel van de huidige Nederlandse regelgeving op het gebied van milieu wordt door de Europese Unie (EU) vastgesteld. Daarmee neemt Brussel steeds meer wetgevende macht over van Den Haag. Daarnaast zijn nationale overheden bij de opstelling van milieuregelgeving steeds meer gebonden aan mondiale verdragen. Zo beogen wereldhandelsverdragen te voorkomen dat (milieu)maatregelen leiden tot internationale concurrentieverstoringen. Verder dreigen multinationale ondernemingen regelmatig met verplaatsing van hun activiteiten naar landen met minder stringente sociale en milieuregels. Bij globalisering spelen natuurlijk ook burgers en non-gouvernementele organisaties een rol, zeker nu ze beschikken over media als Internet. Hierdoor kunnen zij op wereldschaal (soms gewelddadig) druk uitoefenen, denk bijvoorbeeld aan de Battle of Seattle en de onlusten van de afgelopen dagen in Cancun. Tegenover de sterk afgenomen speelruimte door globalisering staan echter ook nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen overheden hun krachten bundelen om mondiale milieuproblemen zoals het broeikaseffect beter aan te pakken. Ook kunnen groepen van staten overeenkomsten sluiten met multinationals of mondiale burgerbewegingen. Deze onderwerpen komen alle aan de orde tijdens de conferentie die bestaat uit plenaire presentaties, debatten en interactieve discussies. Buiten de eerder genoemde sprekers zijn er bijdragen van onder meer Luc Soete (Universiteit Maastricht), Pieter Winsemius (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid), Hans Opschoor (Institute of Social Studies), Ludwig Krämer (Europese Commissie), Tom Jones (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), Marion Jansen (Wereld Handels Organisatie) en Charlotte Streck (Wereldbank).

Noot voor de pers
De Conferentie 'Globalisation and national environmental policy' vindt plaats van 22 t/m 24 september in conferentiecentrum Koningshof, Locht 117 te Veldhoven. Organisator is Globus, het Interfacultaire Instituut voor Globalisering en Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit van Tilburg. Programma: Globalisationconference. Meer informatie: prof. Kees Zoeteman, tel: 06 52098449 of dr. Frank Wijen, tel: 013 466 8708, frank.wijnen@uvt.nl. Voor informatie over onderzoekers van de UvT zie: Webwijs
Laatst gewijzigd: woensdag 17 september 2003 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen