Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 22-09-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=20264


Advies VWS brandveiligheid kleding

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGB/P&L 2410359

22 september 2003

Recentelijk heeft de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) een advies aan mij uitgebracht over regelgeving voor brandveiligheid van kleding (advies als bijlage bijgevoegd). Middels deze brief wil ik u informeren wat mijn standpunt is ten aanzien van dit VWA-advies en wat mijn vervolgstappen zullen zijn in dat licht.

Naar aanleiding van de nieuwjaarsbrand in Volendam heeft mijn ambtvoorganger, mevrouw Borst, in 2001 aan de Kamer toegezegd regelgeving te zullen ontwikkelen om extreem brandgevaarlijke kleding te verbieden. Vanaf januari 2001 is er overleg gevoerd met het bedrijfsleven en andere belanghebbenden om hiertoe regelgeving te ontwikkelen in de vorm van een Warenwetbesluit dat de verhandeling van extreem brandgevaarlijke kleding verbiedt.
In dat overleg stond centraal een door mij voorgesteld ontwerp-Warenwetbesluit brandveiligheid kleding.

Op mijn verzoek heeft de VWA een nulmeting uitgevoerd naar het brandgedrag van kleding aan de hand van de eisen die zijn opgenomen in het ontwerp-Warenwetbesluit brandveiligheid kleding. Daarnaast heeft Stichting Consument en Veiligheid in opdracht van de VWA onderzoek gedaan naar de risicos voor de consumenten in relatie tot de brandbaarheid van kleding. Deze nulmeting en het onderzoek van Consument en Veiligheid vormen de basis van het door de VWA aan mij uitgebrachte advies.

Ik heb veel waardering voor het advies van de VWA. Met dit advies heeft de VWA ook op het terrein van de niet-levensmiddelen haar taak als risicobeoordelaar opgepakt en bewezen.
In haar advies adviseert de VWA dat, hoewel het aantal letsels ten gevolge van het in brand raken van kleding relatief beperkt is, de aard en de ernst van die letsels (wettelijke) maatregelen rechtvaardigen gericht op een reductie van de kans op het in brand raken van kleding. Dit sluit aan bij de eerdere toezegging van mevrouw Borst.

In haar advies pleit de VWA voor helderheid en eenduidigheid van de te nemen maatregelen. Ten eerste opdat mensen weten welk beschermingniveau zij van kleding mogen verwachten en dat zij daarmee rekening moeten houden in hun omgang met open vuur. Het eigen gedrag van mensen is en blijft immers van groot belang. Ten tweede opdat het voor producenten helder is waar hun producten aan moeten voldoen. En ten derde opdat de handhaving van deze maatregelen eenvoudig kan plaatsvinden.
Ik onderschrijf het belang van deze argumenten en zal dan ook bezien hoe deze inpasbaar zijn in de huidige concept regelgeving. Ook zal ik extra aandacht besteden aan de handhaafbaarheid van de ontwerp-regelgeving en in dat licht bezien of het aantal testmethodes kan worden gereduceerd.

De VWA adviseert om een bestaande (vrijwillige) Europese norm voor brandveiligheid van textiel wettelijk verplicht te stellen. Echter, de betreffende norm wordt in andere Europese landen niet gehanteerd door enige overheid en ook niet door handel of industrie. Zij heeft dus weinig tot geen draagvlak in de internationale kaders waarbinnen de productie en handel van kleding zich afspeelt. Ook stelt de norm verdergaande eisen aan het brandgedrag van kleding, dan het ontwerp-Warenwetbesluit zonder dat duidelijk wordt wat de effecten van die strengere normen zullen zijn in termen van letselreductie. Op dit punt zal ik het VWA advies niet opvolgen. Bij regelgeving voor brandveiligheid van kleding zal ik zoveel mogelijk aansluiting zoeken bij wettelijke eisen die enerzijds een voldoende hoog beschermingsniveau bieden en anderzijds de kosten voor het bedrijfsleven niet disproportioneel zullen verhogen. Uitgaande van deze criteria, zal ik daarom zoveel mogelijk aansluiting zoeken op bestaande wettelijke eisen die in het buitenland, waaronder de V.S. en Zweden, worden gehanteerd.

In oktober 2003 zal er verder overleg plaatsvinden tussen mijn ministerie en de betrokkenen, over een ontwerp-Warenwetbesluit mede naar aanleiding van het VWA-advies. Hierna zal het ontwerp-besluit worden besproken in de ministerraad. Ik streef er naar begin volgend jaar regelgeving op basis van de Warenwet vast te stellen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Advies VWS brandveiligheid kleding
Kamerstuk, 22-9-2003

(1.196 kB)