Gasunie

PERSBERICHT

Groningen, 22 september 2003

Verhoging leveringszekerheid:
PLAN VOOR FLEXIBELE AARDGASBUFFER NABIJ ZUIDWENDING

Vandaag presenteren Akzo Nobel, Gastransport Services (onderdeel van N.V. Nederlandse Gasunie) en Nuon een gezamenlijk plan voor de bouw van een flexibele aardgasbuffer nabij Zuidwending in de gemeente Veendam. Aardgasbuffer Zuidwending zal - met een voorraad van 180 miljoen kubieke meter - substantieel bijdragen aan verhoging van de leveringszekerheid in een liberale gasmarkt. Dit project is van groot belang voor de Nederlandse consument, voor de regio en voor de drie betrokken ondernemingen. "Het investeringsbedrag van ongeveer 300 miljoen Euro onderstreept dat nog eens," aldus projectmanager Paul Breuning namens de drie initiatiefnemers.

Vraag en aanbod van aardgas kent pieken en dalen. Zo wordt 's winters meer gas verbruikt dan 's zomers. Maar ook binnen één etmaal varieert de vraag. Het aanbod moet flexibel kunnen inspelen op de vraag.

De afnemende gasvoorraad en gasdruk in Nederland kunnen deze schommelingen in de vraag steeds minder goed opvangen. Om toch iedereen op elk moment van de juiste hoeveelheid aardgas te kunnen voorzien, is een flexibele buffer nodig die op korte termijn tekorten kan aanvullen of overschotten kan wegnemen.

Zo'n buffer is een noodzakelijke aanvulling op de bestaande gasopslaginstallaties in Alkmaar, Langelo en Grijpskerk, die voornamelijk in de zomer gas opslaan en daarmee de voorraden voor de winter op peil brengen. Deze bestaande opslagen zijn er om seizoensschommelingen op te vangen en zijn minder geschikt om kortdurende onbalansen weg te werken.

Bijkomend voordeel is dat met de 180 miljoen kubieke meter van Aardgasbuffer Zuidwending een extra reserve met gas wordt aangelegd waarmee ongeveer één miljoen huishoudens voor een periode van enkele dagen van voldoende aardgas kan worden voorzien.

De buffer vormt al met al een belangrijke verbetering van de leveringszekerheid op de Nederlandse gasmarkt.

Een aardgasbuffer van deze omvang kan onmogelijk met bovengrondse tanks worden aangelegd. Van de twee belangrijkste ondergrondse alternatieven: gasopslag in holten die ontstaan bij pekelwinning in zoutgesteente of gasopslag in lege gasvelden, zijn alleen deze 'pekelholten' geschikt te maken om te kunnen dienen als snelle buffer. Nabij het dorp Zuidwending (gemeente Veendam, provincie Groningen) bevindt zich een zeer geschikte zoutformatie in de bodem. Het zoutgesteente begint al op zo'n tweehonderd meter diepte en is ter plaatse bijna drie kilometer dik. Het gesteente is voor gas volstrekt ondoordringbaar en is zeer stabiel. In deze ondergrondse berg van zout wordt al sinds 1967 door Akzo Nobel pekel gewonnen ten behoeve van de zoutproductie in Delfzijl, zodat er inmiddels veel kennis is vergaard over de bodem en de geologische omstandigheden. Overigens wordt gasopslag in pekelholtes in ons omringende landen al vele jaren toegepast.

Het ondergrondse deel van Aardgasbuffer Zuidwending zal gaan bestaan uit vier ruimten, die worden gecreëerd door gecontroleerde pekelwinning. Deze ruimten zijn geschikt voor gasopslag en komen te liggen tussen 1000 en 1500 meter diepte, waardoor het gas onder een dak van ruim 1000 meter gesteente opgesloten zit. Bovengronds wordt een gaspompstation gebouwd, dat vergelijkbaar zal zijn met andere installaties op het Groninger gasveld. Voor de installatie is een terrein van ongeveer 200 bij 250 meter benodigd, met daarop onder meer de kantoren, bijgebouwen en een afblaasinstallatie. Op termijn zal met belanghebbenden worden bekeken hoe de installatie het best in het landschap kan worden ingepast. Aardgasbuffer Zuidwending zal beperkte gevolgen voor de omgeving met zich meebrengen. Behalve voor landschappelijke inpassing zal in het ontwerp aandacht zijn voor tegengaan van licht- of geluidsoverlast. Het boren in de zoutlaag geeft geen overlast. Het effect is vergelijkbaar met de huidige pekelwinningsactiviteiten van Akzo Nobel. Gezien de geologische omstandigheden is in het gebied geen bodemdaling van enige betekenis te verwachten. In het ontwerp van de aardgasbuffer worden de nieuwste eisen rond veiligheid en bedrijfsvoering verwerkt om de veiligheid te maximaliseren.

Het "voortraject" start met de presentatie van de plannen, waarna begonnen wordt met de wettelijke procedures. Deze fase van voorbereidingen moet leiden tot een uiteindelijk besluit om de plannen te realiseren en zal twee jaar in beslag nemen. De voorbereidingen bestaan onder andere uit een Milieu Effect Rapportage, uit het aanvragen van vergunningen en uit het aanbesteden van het project. Na verlening van de vergunningen start eind 2005 de bouw van de pekelinstallaties. Anderhalf jaar later is de eerste ondergrondse opslagruimte gereed. Eind 2008 is de gasinstallatie klaar en kan begonnen worden met het vullen van de buffer. Omdat niet alle opslagruimten tegelijk worden gecreëerd, is uiteindelijk in 2010 de volledige capaciteit van de buffer operationeel.

Met het gehele project is een investering gemoeid van ruim 300 miljoen Euro. De bouwfase biedt werkgelegenheid voor 2000 mensjaren. Op langere termijn gaat het om gemiddeld 30 tot 50 mensjaren voor bedrijfsvoering, planning en onderhoud.

De drie Nederlandse bedrijven Akzo Nobel (via haar business units Salt en Energy), Nuon en Gastransport Services werken samen in Aardgasbuffer Zuidwending. Gastransport Services en Nuon hebben beiden belang bij het gebruik van de nieuwe flexibele aardgasbuffer. Voor Nuon levert het enerzijds een kostenbesparing op en anderzijds kan Nuon hiermee een nog hogere leveringszekerheid aan haar klanten garanderen. Akzo Nobel is voornamelijk betrokken vanwege de zoutwinningconcessie ter plaatse en haar bestaande infrastructuur om pekel te verwerken.

Over Akzo Nobel
Akzo Nobel, met hoofdkantoor in Arnhem, levert wereldwijd producten voor de gezondheidszorg, verven en lakken en chemische producten. Over 2002 bedroeg de geconsolideerde omzet 14 miljard Euro. De onderneming telt circa 66.000 medewerkers in meer dan 80 landen. De financiële resultaten over het derde kwartaal worden op 17 oktober 2003 bekendgemaakt.

Over Gastransport Services
Gastransport Services is een transportonderneming voor het op een commercieel verantwoorde wijze verkopen van gastransport en aanverwante diensten. De onderneming beheert het landelijke gastransportnet. Dit net wordt gewijzigd of uitgebreid als dat nodig is. Het bedrijf is actief op het vlak van onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten, die gerelateerd zijn aan gastransport. Tevens worden kundigheden en kennis op commerciële basis aangeboden in binnen- en buitenland. Gastransport Services schenkt in haar beleid bijzondere aandacht aan veiligheid, milieu en energiebesparing.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met haar producten en diensten bijna 3 miljoen klanten bedient in Nederland en het buitenland. Nuon is koploper in duurzame energie. Gestreefd wordt naar evenwichtige groei voor alle betrokkenen: aandeelhouders, medewerkers, klanten en milieu en maatschappij. De bedrijfsopbrengsten in 2002 bedroegen 4,7 miljard Euro. Bij Nuon werken ruim 10.000 mensen. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Friesland en de gemeente Amsterdam.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Aardgasbuffer Zuidwending
De heer P. Bakker (coördinerend woordvoerder)
050 - 5212160