Debat 'Is de krant de kluts kwijt' in De Rode Hoed
Over de visie van de pers op haar rol in de samenlevingAMSTERDAM, 20030909 -- Op maandag 22 september 2003 wordt in De Rode Hoed te Amsterdam een debat gehouden over de visie van de geschreven pers op haar rol in de samenleving. Na de moord op Pim Fortuyn werd een diepe kloof geconstateerd tussen politiek en burgers. Ook de kranten bemerkten een kloof met hun lezers. De kritiek op journalisten was niet mals. De Rode Hoed organiseert daarom een debat waarin de huidige positie en de visie van een aantal grote Nederlandse dagbladen onder de loep wordt genomen. Organisatie: De Rode Hoed. Gespreksleiding: Clairy Polak (NOVA). Aanvang: 20.15 uur in de Grote Zaal.
Programma
Roel Janssen (NRC Handelsblad) opent met een lezing over leiderschap, visie en vakmatigheid. Daarna een reactie van Hendrik Jan Schoo (Directeur Weekbladpers Tijdschriften, ex-hoofdredacteur Elsevier en politiek columnist De Volkskrant). Vervolgens start het debat, over o.a. de volgende vragen: Wordt de publieke agenda bepaald door de politiek en hypes? Hoe kun je als krant verantwoording afleggen? Met Ella Kalsbeek (lid Tweede Kamer PvdA), Jo Bardoel (bijzonder hoogleraar Mediabeleid aan de KUN, en onderzoeker aan de Amsterdam School of Communications Research aan de UvA), Henri Beunders (hoogleraar Maatschappij, media en cultuur aan de EUR), Joost Divendal (hoofdredacteur De Journalist). Met reacties van o.a. Fred Bakker (Financieele Dagblad), Pieter Broertjes (de Volkskrant), Jan Dijkgraaf (Metro), Frits van Exter (Trouw), Erik van Gruijthuijsen (Het Parool), Folkert Jensma (NRC Handelsblad), Arno Reekers (De Telegraaf) en Xandra Schutte (Vrij Nederland).
Visie van kranten
Eén van de punten van kritiek is dat journalisten politici lijken te kunnen maken, breken en demoniseren. De media, de televisie voorop, vormen een macht, maar verantwoorden zich niet. Een andere veelgehoorde klacht: De media oefenen een onevenredig grote, soms zelfs manipulatieve invloed uit op de politiek. De media zijn naast waarnemer ook deelnemer aan het politieke proces geworden. Ook wordt vaak opgemerkt dat krantenjournalisten hun agenda te veel laten bepalen door anderen (televisie/ de politiek/ en hypes) en te weinig met 'eigen werk' of onthullingen komen. Voor veel lezers is de visie van een krant niet duidelijk.
Ingezonden persbericht