SIW
50 jaar wereldwerkvakanties
Eleanor Roosevelt, de vrouw van de voormalige Amerikaanse president, schreef in 1953 in een brief die ze meegaf aan de Californische student Harry Morgan de volgende boodschap:
'De jongeman die deze boodschap meebrengt is slechts één voorbeeld van de geest van internationale vriendschap, die zovele naties en zovele mensen heeft bezield om hulp te bieden. Het is dezelfde geest, die ons bijeen houdt in de Verenigde Naties.'
De student was op weg naar Zeeland, waar hij twee maanden hielp bij het schoonmaken van de huizen die waren getroffen door de watersnoodramp. Het werk van Harry Morgan en de honderd andere internationale vrijwilligers die toen in Zeeland werkten, was in 1953 de start van de Stichting Internationale Werkkampen (SIW).
SIW Internationale Vrijwilligersprojekten bestaat op 28 oktober 2003 precies vijftig jaar. Dit vieren we met onder meer een internationale vrijwilligersconferentie, een lustrumprojectfilm, een boek en een reünie.
Het boek 'Een wereldwerkvakantie, vijftig jaar SIW Internationale Vrijwilligers-projekten'is, hoe kan het anders, geschreven door een vrijwilligster en beschrijft de rijke historie van SIW en de bijbehorende tijdgeest in een vrijwilligersorganisatie; het anti-autoritaire tijdperk, uitzending van jongeren naar landen achter het IJzeren Gordijn, de 'politiek theoretische voorbereiding' om jongeren bewuster te maken, de emancipatiebeweging, de start van de uitwisseling met organisaties in Afrika, Latijns Amerika en Azië, de val van de Muur en SIW als manier om een levenspartner te vinden. Kortom, internationaal vrijwilligerswerk door de jaren heen.
Daarnaast leverden o.a. Jos de Beus, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, Peter Barendse van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn, Marian Geling, voormalig bureaucoördinator bij SIW en nu directeur van de Sesam Academie en Gery Lammersen, huidig bestuurslid medewerkersbeleid, bijdragen over de positie van internationaal vrijwilligerswerk in de huidige samenleving.
Nu, vijftig jaar later, zendt SIW Internationale Vrijwilligersprojekten in Utrecht nog altijd jaarlijks zo'n vierhonderd Nederlandse jongeren naar projecten over de hele wereld en komen driehonderd jongeren van vele nationaliteiten twee tot drie weken vrijwilligerswerk doen in Nederland. Ze leren elkaars cultuur kennen, gooien vooroordelen overboord en doen nuttig werk dat anders, wegens tijd- of geldgebrek, blijft liggen.
De drie doelstellingen van SIW, de bevordering van internationale contacten, de 'vorming'en bewustmaking van jongeren en het doen van maatschappelijk nuttig werk, zijn na vijftig jaar nog niet verouderd.
---
---