Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 11/09/2003


---

Internationaal congres over menselijke netwerken en ICT

Socioloog Marleen Huysman van de afdeling Bedrijfswetenschappen organiseert vrijdag 19 tot en met zondag 21 september een conferentie getiteld Communities and Technologies. Meer dan tweehonderd sociologen, psychologen, computerdeskundigen, bedrijfskundigen en informatici uit de hele wereld stellen zich daar de vraag hoe sociale gemeenschappen technisch ondersteund kunnen worden en wat de sociale gevolgen hiervan zijn.

Sociale gemeenschappen, ook wel communities genoemd, zijn zowel van belang binnen organisaties als in privé-levens. Privé-gemeenschappen zijn bijvoorbeeld sport- of patiëntenverenigingen, kerken en mensen met dezelfde hobby die elkaar op beurzen tegenkomen. Binnen werkgerelateerde communities, communities of practice genoemd, werken, leren en innoveren mensen erop los door middel van informele sociale relaties. Communities of practice worden steeds populairder binnen het bedrijfsleven. Het besef groeit dat gemeenschapsverbanden niet alleen voor samenlevingen, maar ook voor bedrijven een belangrijke maar vaak verwaarloosde welvaartsbron betekenen.

Mensen gaan steeds meer sociale relaties aan op het internet, zoals in chatrooms of via fora op websites van hobbyclubs. Voor sociale wetenschappers is het interessant om te analyseren of en hoe het internetgebruik deze relaties beïnvloeden. Huysman: "Je ziet bijvoorbeeld vaak dat iemand op den duur de leiding neemt, zoals bij Linux, een online community die met input van de deelnemers een besturingssysteem voor computers tot stand brengt. Vaak is het zo dat de discussie ophoudt als de leider ermee stopt. Allerlei mechanismen spelen een rol en je kunt er weinig invloed op uitoefenen. De vraag is of deze mechanismen binnen "real life" communities anders zijn dan binnen online communities."

Voor ICT- en computerdeskundigen is het relevant hoe zij online communities kunnen ondersteunen. Ze willen weten waar ze aan moeten denken wanneer ze een virtuele omgeving creëren. Maar hoe ver kun je gaan met ICT? "Je kunt netwerken bijvoorbeeld in kaart brengen", zegt Huysman, "en dat kan uitgroeien tot een leuke hobby, net zoals mensen hun stamboom willen onderzoeken. Iemand die jij van roeien kent, blijkt bijvoorbeeld iemand te kennen die jij weer via je werk kent." Volgens Huysman moeten we echter kritisch blijven ten opzichte van de rol die ICT kan spelen op het gebied van communities. "Het is net als met "kennismanagement": het is een illusie om alle kennis uit de hoofden van medewerkers in een database te stoppen. Dat kan niet en mensen raadplegen zo"n systeem ook niet graag." Het nieuwe kennisgebied "online communities" vraagt dus om een nauwe samenwerking tussen sociale wetenschappen en de ICT.

Huysman organiseert het congres samen met Etienne Wenger, computerdeskundige uit de VS en grondlegger van het begrip community of practice, en met Volker Wulff, computerdeskundige verbonden aan de Universiteit van Siegen in Duitsland. Ze ontmoette hen in de Verenigde Staten toen ze werkte aan haar boek Knowledge Sharing in Practice over het belang van sociale relaties bij kennisdelen en de sociale gevolgen wanneer kennisdeling via ICT plaatsvindt. Ook Wulff en Wenger waren op dat moment bezig met een boek over sociale netwerken. Wulff beschreef vooral de technische kant, Wenger was bezig met zijn tweede boek over de praktijk van communities of practice. Ze waren het erover eens dat het nodig was een brug te slaan tussen de verschillende vakgebieden. De conferentie Communities and Technologies, die vanaf nu tweejaarlijks gaat plaatsvinden, is de eerste aanzet hiertoe.