Gemeente Den Haag

september 2003
Kwaliteitsimpuls voor de Binckhorst

Het college van B&W heeft ingestemd met de gebiedsvisie voor de herontwikkeling van de Binckhorst. De herontwikkeling heeft tot doel een belangrijke bijdrage te leveren aan de economische structuurversterking van de stad door van de Binckhorst een stedelijk gebied te maken waar ruimte is voor een breed scala van bedrijven en andere functies in een hoge dichtheid. Op 1 oktober wordt de gebiedsvisie behandeld in de commissie SWE (Stedelijke Ontwikkeling, Wonen en Economie).

Inzet van het college is om de Binckhorst te veranderen in een stedelijk gebied, waarin naast bedrijven ook ruimte is voor woningen, kantoren en voorzieningen. Op langere termijn wordt gestreefd naar een toespitsing op arbeidsintensieve, schone en stadsgeoriënteerde bedrijvigheid.
De gebiedsvisie richt zich daarom niet alleen op een kwaliteitsimpuls in de bedrijvigheid in de Binckhorst, maar ook op de mogelijkheden van menging met kantoren, woningen en stedelijke voorzieningen. Een zwaartepunt op het midden- en kleinbedrijf, werken én wonen, veel hogere bebouwingsdichtheden, hoger bouwen en geïntegreerde opslag- en parkeervoorzieningen staan hierbij centraal. Ook innovaties op het terrein van milieu en duurzaamheid zullen maximaal worden benut.

Startende bedrijven
Het versterken van de Binckhorst als accommodatie voor startende bedrijven speelt bij de uitwerking van de gebiedsvisie een grote rol. Bijvoorbeeld de Caballeropanden moeten nadrukkelijker benut worden als broedplaats voor nieuwe economische activiteiten en worden daarom herontwikkeld tot de Cabellero InnovatieFabriek. Zo is het streven om hier een breed scala aan telecom-, ICT- en multimediabedrijven te huisvesten. Verder wordt gedacht om er een opleidingscentrum op ICT-gebied en een starterscentrum in te vestigen.

Groeiende meerwaarde
Wethouder Verkerk (Economie) ziet in de Binckhorst een groeiende meerwaarde voor de stad. De Binckhorst is en blijft dan ook één van de economische kerngebieden van Den Haag. Immers de Binckhorst, vroeger aan de rand van de stad gelegen, is door de tijd heen steeds centraler komen te liggen. Zo is het strategisch belang ervan fors toegenomen en heeft het onder meer voor de werkgelegenheid in de Haagse regio een belangrijke aanjaagfunctie.

Oost-west richting
Om ook de achterliggende gebieden tot ontwikkeling te brengen zal de ruimtelijke ontwikkeling van de Binckhorst plaatsvinden op basis van de oost-west richting. Voor deze oost-west structuur geeft de gebiedsvisie bovendien aan dat de oversteekbaarheid van de Binckhorstlaan verbeterd moet worden. De Binckhorstlaan is dan ook functioneel en ruimtelijk dé drager van het plan. De gebiedsvisie is opgesteld na diverse verkeerskundige, economische en stedenbouwkundige studies. Daarnaast heeft ook overleg met belanghebbenden zoals de bedrijfsvereniging Laakhaven-Binckhorst en ideeën van studenten van de Harvard University i.s.m. de Universiteit van Leuven tot deze gebiedsvisie geleid.

Aanpak herontwikkeling
Voor de uitvoering van de gebiedsvisie wordt door de gemeente nauw samengewerkt met partijen die willen investeren in de Binckhorst. Aangezien dit een proces van langere adem is, wordt gewerkt met een fasering waarbij sommige deelgebieden al op de korte termijnen en andere op de langere termijn worden aangepakt.
Impulsen op de korte termijn zijn onder meer het initiatief van de Stichting Bodembelang Binckhorst Noord-West (SBB) voor een marktconforme ontwikkeling van particuliere eigendommen in de Binckhorst Noord-West. In dit deelgebied richt men zich op een mix van bedrijfsbebouwing en showrooms met kantoren en/of woningen daarop. Verder is bijvoorbeeld ook een particulier initiatiefplan voor het Kasteeltje in voorbereiding.
Rekening houdend met de belangen van de gevestigde bedrijven zal nog voor de zomer van 2004 een ontwikkelingsstrategie voor de Binckhorst aan de gemeenteraad worden gepresenteerd.