Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 19 september 2003

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Stichting Dock nieuwe aanbieder bewonersparticipatie

Per 1 januari 2004 gaat stichting Dock ondersteuning van bewonersparticipatie in De Baarsjes aanbieden. Dit is het gevolg van de openbare aanbesteding, waarop vier organisaties gereageerd hebben met een offerte, waaronder de huidige aanbieder Het Wijkcentrum Admiralen- en Postjesbuurt. Dock geeft de personeelsleden van het Wijkcentrum voorrang bij sollicitaties, zo is de afspraak met het stadsdeel.

Op 30 september presenteert stichting Dock zich in commissie Welzijn. Zie bijgevoegd persbericht. Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892433

Drastische uitbreiding taalcentrum naar 'huis van de taal'

Het Dagelijks Bestuur besluit het recent geopende Informatiecentrum Taal drastisch uit te breiden. Binnen een half jaar worden in buurthuis de Tagrijn taallessen gegeven voor oudkomers. Wie verder wil leren komen taalstages en extra conversatielessen. Ook wordt een werkgelegenheidsproject aan het initiatief gekoppeld. Zo ontstaat een 'huis van de taal' met vele kamers, dat voor het eerst in Amsterdam alle activiteiten bundelt rond het leren van de Nederlandse taal. Er is 50.000 euro beschikbaar voor de methodiekontwikkeling voor de conversatielessen en taalstages voor en door buurtbewoners. Doel is dat op 1 februari 2005 tien nieuwe vrijwilligers werkzaam zijn als taaldocent, honderdenvijftig bewoners een serie taallessen gevolgd hebben en vijftien deelnemers een taalstage gevolgd hebben. In De Baarsjes wonen 8500 oudkomers, dat is 24 procent van de bevolking. De helft van hen woont langer dan 16 jaar in Nederland. Met de komst van het 'huis van de taal' beantwoordt het Dagelijks Bestuur de taalmotie van de deelraad (november 2002).

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892433

Galerie/atelierplan De Witte Ruijter: eerste betaalbare ex-winkels

Het eerste betaalbare De Witte Ruijter galerie/atelier opent op 1 november aan de Witte de Withstraat 27. In januari en februari openen de volgende twee. Op maandag 22 september in de Edelsmedenschool, waar het kunstenaarsinitiatief Het Voorbeeld tijdelijk een broedplaats heeft, consulteert het Dagelijks Bestuur de kunstenaars over het projectvoorstel De Witte Ruijter. Het voorstel beschrijft hoe het stadsdeel in samenwerking met woningeigenaren 21 betaalbare atelier/galeries voor circa vijftig kunstenaars gaat realiseren in de Chassébuurt, vooral in de Admiraal de Ruijterweg en de Witte de Withstraat. Met het project is bijna drie miljoen euro gemoeid. De kunstenaars kunnen meepraten over de uitwerking van het projectplan, zoals de toewijzing van ateliers. Bovendien bespreken zij hoe twaalf evenementen de Chassébuurt kunnen uitdragen als galeriebuurt. Daarnaast voorziet het projectplan in een culturele trekker op een prominente locatie en twaalf expositieplekken in etalages, waarvan zeven permanent. De eerste is de expositie-etalage bij Hoofdzaak Hoeden aan de Witte de Withstraat 168.

Informatie: Marianne van den Berg, telefoon 020-5892702

130.000 euro voor het onderhoud van vijf schoolgebouwen

Voor aanpassing van gebouwen tegen brand is 89.000 euro beschikbaar, 61.000 euro voor basisschool dr. Th. De Visser en 28.000 euro voor basisschool St. Jan. Ook is er 43.000 euro voor legionellapreventie bij basisschool Dr. Th. De Visser. Daarnaast passen de basisscholen De Meidoorn en De Admiraal de Ruijter hun gebouwen aan om legionellabesmetting te voorkomen. De Islamitische basisschool As-Siddieq kan in de Cornelis Dirkszstraat de leidingen, radiatoren, het voegwerk van de gevel en de dakbedekking van de balkons vervangen. Verder krijgt het schoolplein van de As-Siddieq een nieuwe bestrating. Ook De Meidoorn mag het schoolplein opnieuw bestraten en bovendien kan deze school de leidingen en radiatoren vervangen. Verder kan de Dr. Th. De Visser kan de buitenverlichting vernieuwen, zodat de omgeving rond het schoolgebouw veiliger wordt.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892433

Meldpunt Zorg & Welzijn integreert bestrijding extreme overlast Het Dagelijks Bestuur gaat akkoord met de start van het meldpunt Zorg & Welzijn begin 2004, als twee jaar durend pilotproject dat door de gemeente Amsterdam gefinancieerd wordt. Het coördinatiepunt Bestrijding Extreme Overlast, dat ernstige zaken van burenoverlast aanpakt in samenwerking met politie, woningcorporaties en hulpverlening, wordt opgenomen in de backoffice van het meldpunt. Het meldpunt is in eerste instantie een loket, de zogenoemde frontoffice, waar bewoners en instellingen terechtkunnen voor informatie en advies. De backoffice achter dit meldpunt helpt bewoners met meervoudige problemen. Uit vooronderzoek blijkt dat problemen van bewoners in De Baarsjes vaak meervoudig zijn: psychische problemen omvatten vaak ook somatische, sociale, financiële en verslavingsproblemen en andersom. Daarom werken in het meldpunt zorgcoördinatoren uit meerdere instellingen met elkaar samen: Jellinek, Mentrum, de Thuiszorg en Raster maatschappelijke dienstverlening. Het stadsdeel, verantwoordelijk voor de inrichting van het meldpunt, verwacht dat per jaar circa honderdenvijftig zaken in de backoffice behandeld worden. De raadscommissie Onderwijs, Welzijn en Werk krijgt het werkplan voor het meldpunt ter informatieve bespreking.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892433

Sloop Jan van Galenbad

Nu zeker is dat het nieuwe zwembad Sportplaza Mercator gebouwd wordt, kan eind september de sloop beginnen van het Jan van Galenbad. Al begin dit jaar is de aanbesteding georganiseerd, maar het stadsdeel heeft met de sloopopdracht gewacht tot nieuwbouw gegarandeerd was. Vijf aannemers hebben ingeschreven, de opdracht is voor Vermeulen BV als laagste inschrijver. In 2005 is het nieuwe zwembad af, het wordt een parkachtig zwembad waar jaarlijks 280.000 bezoekers 's winters het wedstrijdbad, het recreatiebad, het extra warme therapiebad en de fitnessruimtes benutten, terwijl zij 's zomers bovendien gebruik kunnen maken van het buitenbad en de grote ligweiden.

Informatie: Manuel Monkau, telefoon 020-5892728

Ontwerp plantsoen tramkeerlus Surinameplein

Het Dagelijks Bestuur besluit het ontwerp vast te stellen voor het plantsoen rond de tramkeerlus op het Surinameplein. Voor de uitvoering komt een krediet van 70.000 euro beschikbaar. Het stadsdeel zorgt ervoor dat er meer gras komt, vervangt het zitmeubilair en plaatst extra fietsenrekken. De speelplek wordt opgeknapt. Verder wordt een aantal struiken verwijderd en worden vier kleine bomen vervangen voor twee nieuwe bomen. Ook verdwijnen de bielzen. Buurtbewoners hebben tijdens buurtoverleggen en buurtschouwen benadrukt dat het Surinameplein dringend onderhoud nodig heeft, vooral het plantsoen rond de tramkeerlus. Het Dagelijks Bestuur heeft het onderhoud enkele keren uitgesteld, omdat er plannen waren het Surinameplein ingrijpend te veranderen en houdt er rekening mee dat de komende tien jaar alsnog gewerkt gaat worden aan een sterk vernieuwd Surinameplein.

Informatie: Manuel Monkau, telefoon 020-5892728

Basisschool Rosa Boekdrukker opent voorschool en ouderkamer

Stadsdeelwethouder Mirjam Smeels (Onderwijs) opent op donderdag 25 september om 16.00 uur de nieuwe voorschool van basisschool Rosa Boekdrukker. Die dag is ook het startsein voor de ouderkamer, waar ouders die hun kinderen naar school brengen taalles en opvoedkunde krijgen aangeboden en onderling sociale verbanden aangaan. Om deze brede schoolactiviteiten te kunnen organiseren, is op de Rosa Boekdrukkerschool een extra verdieping gebouwd, met subsidie van de gemeente. De voorschool van de Rosa Boekdrukkerschool is in De Baarsjes de zesde voorschool. De komst van de zevende voorschool is in zicht; als die gerealiseerd is, bereiken de voorscholen in De Baarsjes 51 procent van de peuters voor wie de voorschool bestemd is. In De Baarsjes gaan 2300 schoolkinderen naar tien basisscholen, tachtig procent van de schoolkinderen is van allochtone herkomst.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892433

(bijlage bij Persbericht van de DB-besluiten)

PERSBERICHT

Amsterdam, 19 september 2003

Stichting Dock nieuwe aanbieder bewonersparticipatie in De Baarsjes

Per 1 januari 2004 gaat stichting Dock ondersteuning van bewonersparticipatie in De Baarsjes aanbieden. Dit vloeit voort uit het traject van openbare aanbesteding dat het stadsdeel dit jaar heeft ingezet. Uit vier offertes, waaronder een offerte van de huidige aanbieder Het Wijkcentrum Admiralen- en Postjesbuurt, heeft het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel voor het Rotterdamse Dock gekozen.

Stadsdeel De Baarsjes heeft in april 2003 besloten om het basispakket ondersteuning bewonersparticipatie openbaar aan te besteden. Het basispakket betreft ondersteuning van "niet zelfredzame groepen". Voor het ondersteunen van de participatie van deze groepen ontvangt Dock tot en met 2007 jaarlijks 200.000 euro op grond van afspraken over te realiseren output. Daarnaast stelt het stadsdeel 150.000 euro voor aanloopkosten beschikbaar.

Het stadsdeel heeft met Dock afgesproken dat in de aanloopfase van 1 januari 2004 tot 1 mei 2004 het huidige opbouwwerk, de opening van de balie, het spreekuur volkshuisvesting en de uitgave van het Kompas gewoon doorlopen. Ook is afgesproken dat de huidige personeelsleden van het Wijkcentrum voorrang hebben bij de sollicitatieprocedures.

Op 30 september presenteert stichting Dock zich in de vergadering van de deelraadscommissie Welzijn. De ondertekening van het budgetcontract vindt plaats in oktober.