Technische Universiteit Delft

High-Speed Experimentation
19 september 2003 | 10.30 uur
hr. P.P. Percarmona | Laurea Chimica, U. Degli studi di Torino, It promotor | Prof.dr. Th. Maschmeyer (fac TNW)

An exploration of silsesquioxanes and zeolites using high-speed experimentation
Combinatorial Chemistry en High-Speed Experimentation technieken maken het mogelijk om grote aantallen monsters snel te bereiden en te testen met behulp van geautomatiseerde werkstations. Deze technieken vinden een toenemend gebruik in verschillende vakgebieden van scheikundig onderzoek, met name in de katalyse. In dit project werden High-Speed Experimentation technieken gebruikt om twee families van silicium-zuurstof verbindingen te bestuderen: silsesquioxanen en zeoliten.
Silsesquioxanen zijn anorganische-organische hybride materialen met brede toepassingen als modelverbindingen voor silica-oppervlakken en als liganden in coördinatie chemie en katalyse. In het promotieonderzoek werd de synthese van incompleet gecondenseerde silsesquioxanen, als precursors voor actieve titaniumkatalysatoren voor de epoxidatie van alkenen, door middel van High-Speed Experimentation technieken geoptimaliseerd. Tijdens het onderzoek werden een aantal trends en nieuwe en efficiëntere methoden om bekende silsesquioxanen te synthetiseren geïdentificeerd alsmede enkele nieuwe silsesquioxaan precursors voor actieve katalysatoren ontdekt. De meest interessante resultaten werden op een conventionele laboratorium-schaal gereproduceerd en de verkregen silsesquioxaan producten werden volledig gekarakteriseerd. Een van de silsesquioxanen werd gebruikt om een osmiumcomplex te synthetiseren. Het complex stond model voor een heterogene katalysator, en leidde tot een actieve en niet-toxische homogene katalysator voor de dihydroxylatie van alkenen.
Zeolieten zijn microporeuze materialen met toepassingen als heterogene katalysatoren, ionen-wisselaars en moleculaire zeven. De synthese van aluminium-rijk zeoliet beta werd bestudeerd door middel van High-Speed Experimentation technieken om de laagst mogelijke Si/Al verhouding, die met hydrothermale methodes tot zuiver puur zeoliet beta leidde, te identificeren.

Voor verder lezen:

* Handbook of combinatorial chemistry. Vol. 1. Drugs, catalysts, materials ed. by C. Nicolaou, R. Hank, 2002

* Handbook of combinatorial chemistry. Vol. 2. Drugs, catalysts, materials ed. by C. Nicolaou, R. Hank, 2002

* Supramolecular organization and materials design ed. by W. Jones and C.N.R. Rao; with contrib. by Lia Addadi... , 2002

* Industrial applications of zeolites ed. by G.F. Froment and P.A. Jacobs, 2000

* Combinatorial chemistry a practical approach ed. by Willi Bannwarth and Eduard Felder, 2000

De opening van het collegejaar en alle promoties, intree- en afscheidsredes, worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter
Universiteitsdienst TU Delft /
Dir. Marketing & Communicatie
tel.: +31 15 2785454
fax: +31 15 2781855
GSM: +31 (0)6 20408176