Provincie Zuid-Holland

Persbericht

18-09-2003
Kennisalliantie wordt kennismakelaar
Miljoenen investering in Zuid-Hollandse kenniseconomie

De Kennisalliantie Zuid-Holland gaat makelaars aanstellen die de kennis van universiteiten en andere instellingen naar de markt gaan brengen. Op deze manier wordt geprobeerd het grote potentieel aan kennis beter door de bedrijven te laten benutten. De aanwezige kennis moet meer toegepast worden voor de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Toegespitst op een aantal bedrijvenclusters gaan deze kennismakelaars de ontmoeting tussen onderzoeker en ondernemer stimuleren. Voorbeelden van deze bedrijvenclusters zijn: de life sciences, de glastuinbouw, de sensor- en nanotechnologie en de deltatechnologie.

De provincie Zuid-Holland voert samen met Rotterdam en den Haag het Europese programma ANSWER met een budget van ruim 6 miljoen uit. Dit programma richt zich op de stimulering van de kenniseconomie in Zuid Holland. In het kader van dit programma is een provinciale subsidie van
1,1 miljoen aan dit initiatief van de Kennisalliantie toegekend. De Europese Unie voegt hier een bedrag van 0,9 miljoen bij en de gemeenten Delft, Leiden, Rotterdam, Den Haag en het centrum voor innovatie Syntens, nog eens 0.9 miljoen. Een forse gezamenlijk inspanning om de Zuid-Hollandse kenniseconomie te bevorderen. Een doel dat, na EU conferenties in Lissabon en Barcelona, met de instelling van het Nationaal Innovatieplatform tot een landelijke prioriteit is verheven.

Dit initiatief is een van de speerpunten van de Kennisalliantie Zuid-Holland. De Kennisalliantie is opgericht om de innovatieve kracht van Zuid-Holland beter te gaan benutten.
Met de in Zuid-Holland gevestigde universiteiten, hogescholen en grote onderzoeksinstellingen heeft Zuid-Holland volgens Gedeputeerde Asje van Dijk (CDA) een geweldige uitgangspositie en een enorm potentieel aan kennis. Die kennis moet gerichter en harder in de richting van het bedrijfsleven gaan stromen. "Pas als die kennis slim en snel wordt toegepast in de ontwikkeling van nieuwe producten kan de samenleving daarvan de vruchten plukken op het gebied van economische ontwikkeling en werkgelegenheid. Zuid-Holland moet haar kansen pakken", aldus Van Dijk.

Naast het aanstellen van kennismakelaars gaat de Kennisalliantie het ontstaan en begeleiden van innovatieve starters ondersteunen en innovatieve afstudeerstages bij bedrijven door studenten uit het wetenschappelijk en hoger onderwijs organiseren. Ook deze activiteiten worden door de
Provincie Zuid-Holland financieel ondersteunt. Op 22 oktober a.s. vindt het tweede Kennisfestival van de Kennisalliantie in Naturalis in Leiden plaats. Daar worden de verschillen initiatieven van de Kennisalliantie Zuid-Holland gepresenteerd.