Kamer botst met Balkenende
DEN HAAG, 20030918 -- Minister-president Jan Peter Balkenende stuitte vandaag op de tweede dag van de Algemene Beschouwingen op enorme weerstand van de Tweede Kamer tegen het plannen van het huidige kabinet.Hoewel Balkenende nadrukkelijk aangaf de plannen van het kabinet te willen doorvoeren ten behoeve van de toekomst van Nederland zijn argumenten allerminst gunstig ontvangen door de Tweede Kamer. Femke Halsema (GroenLinks) sprak de minister-president aan op het niet nakomen van de beloften die hij als lijsttrekker in de aanloop naar de laatste Tweede Kamer-verkiezingen deed. Namens het kabinet deelde Balkenende echter als volgt mede: "De politiek moet zich niet blind staren op de verzorgingsstaat. Burgers moeten juist geactiveerd worden en de overheid zal alleen ingrijpen waar dit noodzakelijk geacht wordt. Ook wijs ik op de normen en waarden. De onderlinge omgang vindt het kabinet van overwegend belang. Daarom voegt het kabinet de daad bij het woord".
De premier is niet onder de indruk van het beeld dat het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft geschetst omtrent de huidige economische situatie. Dit beeld zou onjuist zijn. Wouter Bos (PvdA), die momenteel de tegenbegroting van diens partij door het CPB op schrift laat stellen, wees Balkenende echter op het selectief in kaart brengen van de politieke problematiek. Bos: "Het is juist van belang dat het kabinet de problematiek volledig aanpakt. Hiermee doel ik op zaken als onderwijs, vergrijzing en de toenemende werkloosheid. Het kabinet veroorzaakt nu onrust onder de burgers, terwijl dit helemaal niet nodig is". Balkenende verdedigde het laatste door te beweren dat juist de oppositie verantwoordelijk is voor die onrust.
SP-leider Jan Marijnissen sprak Balkenende aan op "bangmakerij" door het kabinet. Hij wees op de verwachting dat de economie in Nederland in 2005 weer zal aantrekken: "De teruggang van de wereldeconomie is veel meer van belang, omdat deze ontwikkeling aanzienlijk meer invloed uitoefent. Het is daarom verstandiger om op langere termijn te denken. Het kabinet moet de nadruk leggen op de juiste analyse. Deze houdt in dat het bedrijfsleven is achtergebleven op het gebied van innovatie".
Het kabinet zou volgens Balkenende voldoende handelen in het belang van de sociale zekerheid. Balkenende: "Momenteel is de arbeidsparticipatie in Nederland ver onder de maat. Meer mensen zullen aan het werk moeten, zodat Nederland kan aanhaken als de internationale economie aantrekt". De PvdA betwijfelt echter of de arbeidsparticipatie bevorderd kan worden door het verlagen van de uitkeringen. Bos: "Ook mensen die absoluut niet kunnen werken, lijden daaronder. Op deze manier zullen de goeden onder de kwaden lijden". Ook GroenLinks ziet niets in de plannen van het kabinet om de arbeidsparticipatie te bevorderen. De partij meent dat het kabinet werkgevers onvoldoende aanspreekt op het bevorderen van het creëren van banen.
Omtrent de internationale afspraken kan de Tweede Kamer het ook niet eens worden met het kabinet. PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos: "Het kabinet-Balkenende houdt zich geenszins aan de internationale afspraken. Er wordt veel te veel in infrastructuur geïnvesteerd. Balkenende wil graag het braafste jongetje van de klas zijn en het goede voorbeeld geven. Maar hij moet toch echt afstappen van het idee dat Nederland in deze zware tijden meer moet bezuinigen dan wel Europees land dan ook".
Rachael Newman