Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Metaalunie over Miljoenennota 2004
18-9-2003
Kabinetsplannen zetten arbeidsverhoudingen onnodig op scherp

De Metaalunie verzet zich tegen het voorstel om de reïntegratiekosten van de WAO in het geheel voor rekening van de werkgever te laten komen. Ook heeft de Metaalunie ernstige kritiek op het kabinetsvoornemen om de huidige fiscale stimulans voor VUT- en prepensioenregelingen te laten vervallen. De kabinetsplannen brengen met zich mee dat de vrij goede verhoudingen tussen de werkgevers en werknemers in de metaal en techniek onnodig op scherp worden gezet. Dit stelt de Metaalunie in een eerste reactie op de Miljoenennota 2004.

Als onderdeel van het SER-plan inzake aanpassing van het WAO-stelsel is afgesproken dat de werkgevers het tweede ziektejaar voor zeventig procent zullen doorbetalen. Voor de werkgevers brengt dit al extra kosten met zich mee. Ronduit stuitend is de kabinetsmaatregel om de reïntegratiekosten à 225 miljoen euro ook volledig op het bordje van de werkgevers te leggen. Reïntegratie is een gedeelde verantwoordelijkheid waarbij ook de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen. De Metaalunie betreurt het dan ook dat in deze economische slechte tijd de lasten van het bedrijfsleven extreem worden verhoogd door de plannen van het kabinet.

VUT-regeling
De plannen van het kabinet om de huidige fiscale stimulans voor VUT- en prepensioenregelingen te laten vervallen, stuit eveneens op weerstand bij de Metaalunie. Om in de jaren tachtig een bijdrage te leveren aan de terugdringing van de werkloosheid, heeft de Metaalunie toen in goed overleg met de vakbonden een VUT-regeling in het leven geroepen. Mede op initiatief van de toenmalige kabinetten is in de metaal en techniek als een van de eerste grote branches de VUT-regeling omgezet in een prepensioenregeling. Tegelijkertijd is de uittredingsleeftijd toen omhoog gebracht van 59 naar 61 jaar. Het voorstel van het kabinet om feitelijk het prepensioen onmogelijk te maken, doet geen recht aan de branchespecifieke omstandigheden. Zo kent de metaalbewerking in vergelijking met andere branches relatief veel zwaar lichamelijke arbeid. Daar is bij de vaststelling van een richtlijn voor vervroegde uittreding rekening mee gehouden.

Levensloopregelng
De Metaalunie onderschrijft het doel van de overheid om werknemers langer aan het werk te houden, maar vindt dat dit op brancheniveau in goed overleg met de vakbonden uitonderhandeld moet kunnen worden. Het is overigens stuitend dat nu de overheid een appèl doet op werknemers om langer te werken, diezelfde overheid in hoog tempo oudere werknemers `loost'.
De invoering van een levensloopregeling kan niet dienen als vervanging van het prepensioen. Bovendien is de levensloopregeling niets nieuws. Het is in feite geen andere regeling dan de tijdspaarregeling die naast het prepensioen in de metaal en techniek al wordt ingevoerd.