Gemeente Alkmaar


Nieuw project dagindeling Alkmaar

Alkmaar, 17 september

Burgemeester en Wethouders zijn afgelopen dinsdag akkoord gegaan met de eerste aanzet tot een visie op het thema Dagindeling. Daarmee samenhangend wordt nu gestart met een nieuw project dat zal inventariseren in hoeverre er beter afstemming kan komen tussen werk, zorg, opvoeding, onderwijs en naschoolse opvang. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat positief tegenover samenwerking op dit gebied tussen Alkmaar en Heerhugowaard op met name het onderdeel werktijden. Op die manier kan er op regionaal niveau gekeken worden naar de wensen en mogelijkheden van taakcombineerders op basis van de afspraken met hun werkgevers. Als het project succesvol blijkt dan kunnen Alkmaar en Heerhugowaard zich plaatsen in de "etalage" van vernieuwende dagindelingsprojecten. Het project loopt tot april 2005. De totale kosten van dit project zijn EUR 190.293,-, hiervan is EUR 50.000,- eigen financiering en EUR 140.000,- is een subsidieverzoek aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Dagindelingsproject
Werken, het verkrijgen van werk (door uitkeringsgerechtigden) en zorgtaken laten zich niet altijd gemakkelijk combineren. Het zijn enkele van de vele raakvlakken in de samenleving waar ouders of verzorgers mee te maken hebben. Het dagindelingsproject richt zich op deze hedendaagse problematiek. Op gemeentelijk niveau zal een breed samengestelde projectgroep dagindeling verantwoordelijk worden voor dit nieuwe project. Via wijkgericht samenwerken zullen alle partijen, zoals: werkgevers, opvang en ouders betrokken worden.

Het project heeft de volgende doelstellingen:

* Signaleren en inventariseren van knelpunten, vragen en wensen met betrekking tot het thema dagindeling en tijd;
* Via pilots of voorbeeldprojecten werken aan concrete oplossingen;
* Overdracht van expertise aan instellingen, bedrijven en dergelijke.

Doelgroepen waar dit project zich op richt:

* Ouders tussen de 20 en 50 jaar;

* Alleenstaande werkende ouders;

* Taakcombineerders die tevens mantelzorger zijn.

Het project heeft drie speerpunten:

* Afstemming werktijden lokale/regionale werkgevers aan de wensen en mogelijkheden van taakcombineerders;

* Ontwikkeling van dagarrangementen, oftewel maximale samenwerking tussen opvang, school en vrijetijdsvoorzieningen;
* Ontwikkeling van ondersteunende diensten voor taakcombineerders, met als prioriteit calamiteitenopvang en concrete ondersteuning van mantelzorg.

Het dagindelingsproject is meer dan een beleidsmatige inspanning. Het is ook een concreet "loket" waar ouders terechtkunnen met vragen en waar gewerkt wordt aan praktische oplossingen. Voorbeeld: er kan bij de werkende ouders behoefte ontstaan aan langere openingstijden van de kinderopvang. Deze vraag kan voorgelegd worden aan de kinderopvang en daar kunnen afspraken uit voort komen. Het fysieke loket zal in stadsdeel Alkmaar Noord/ Vroonermeer ingericht worden, hierbij nauw aansluitend bij het reeds ontwikkelde wijkinformatiepunt.

In 2004 worden de verschillende speerpunten nader uitgewerkt, er wordt dan geëxperimenteerd en discussiebijeenkomsten vinden plaats. Vanaf 2005 vindt implementatie van de belangrijkste resultaten plaats.