CDA

CDA
18-09-03
Ten Hoopen: consumenten beschermen tegen monopolistisch gedrag energieleveranciers
CDA-Tweede Kamerleden Jan ten Hoopen en Jos Hessels hebben afgelopen maandag een initiatiefwetsvoorstel warmteleverantie ingediend.

De CDA'ers komen met dit initiatief nadat de fractie de afgelopen jaren herhaaldelijk bij het Ministerie van Economische Zaken heeft aangedrongen op aanvullende wetgeving op dit terrein. "Het initiatiefwetsvoorstel is bedoeld om consumenten te beschermen tegen het monopolistische gedrag van energieleveranciers en de prijsopdrijvende effecten bij warmteleverantie op de geliberaliseerde energiemarkt", aldus Ten Hoopen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat op dit moment al 240.000 huishoudens 250 euro per jaar teveel betalen aan warmteleverantie, bijvoorbeeld via stadsverwarming. "Daartegen moeten consumenten worden beschermd", aldus Ten Hoopen.

De CDA-fractie wil de consumenten redelijke prijzen en leveringszekerheid bieden bij het inkopen van warmte. Daarvoor zou er een vergunningenstelsel moeten komen, waarmee warmteleverantie wordt gegarandeerd. Daarbij moet worden vastgelegd dat de prijs van warmte niet hoger is dan de prijs van gas, volgens het "niet-meer-dan-anders"-principe. Tenslotte wordt via de initiatiefwet de consument de mogelijkheid geboden bezwaar aan te tekenen (bij de DTE) indien zijn of haar rechten worden aangetast.