Gemeente Eindhoven

Persbericht: 18 september 2003, no. 168

Buurtbemiddeling ook beschikbaar in Eindhoven

De komende twee jaar kunnen bewoners van De Tempel, t Ven, de Bennekel, Genderdal en mogelijk Doornakkers gebruik maken van buurtbemiddeling. In Eindhoven heeft Polyground de opdracht gekregen om dit op te gaan zetten conform een landelijk model.

Buurtbemiddeling is een methode waarbij beoogd wordt te bemiddelen tussen buren, die met elkaar in conflict zijn geraakt. Onder begeleiding van buurtbemiddelaars lossen de ruziënde partijen samen hun conflict op. Het kan gaan om zaken als geluidsoverlast, problemen over erfafscheiding, vuilnis, e.d.

Gestreefd wordt naar ca 200 bemiddelingen op jaarbasis. Er komt een stedelijk coördinatiepunt voor communicatie, scholing, afstemmen vraag en aanbod. Er zal een apart telefoonnummer komen waar men terecht kan. Er wordt gedacht aan 10 actieve vrijwilligers die speciaal geschoold gaan worden. Zo nodig worden de vrijwilligers ondersteund door professionals. Of de aanpak doorloopt na 2005 is afhankelijk van de resultaten binnen de pilot en financieringsmogelijkheden.

Dit project is mogelijk gemaakt door de samenwerking van gemeente met de woningcorporaties Domein, Hhvl en SWS. Verder participeert de politie mee in de aanpak. De drie partijen delen elk de kosten van buurtbemiddeling.

Strafbaar
Buurtbemiddeling vindt in principe plaats in gevallen waar er van een strafbaar feit nog geen sprake is. Onder leiding van bemiddelaars worden bijvoorbeeld afspraken tussen partijen gemaakt om overlastgevend gedrag na te laten en om te voorkomen dat ergernissen escaleren en uitmonden in een (ernstiger) strafbaar feit. De bemiddelaars zijn vrijwilligers uit de buurt. Ook wordt meer in het algemeen de kwaliteit van de buurt verbeterd door burenproblemen vroegtijdig aan te pakken. Door het ontwikkelen van onderling begrip tussen buurtbewoners kan de leefbaarheid en de woonkwaliteit van de wijk positief beïnvloed worden. Het vermogen van partijen om zelf in de toekomst conflicten op te lossen wordt vergroot. Loket W heeft in de jaren 2001 en 2002 op kleine schaal Buurtbemiddeling opgezet. Deze opzet was zonder financiële bijdrage van de drie partijen en kende verder geen duidelijke samenwerkingsafspraken. Loket W is dan ook in 2003 gestopt. De vrijwilligers die toen betrokken waren stellen zich nog steeds beschikbaar voor een vervolg.

Voor meer algemene info over de methode www.buurt-burenbemiddeling.nl.

© 2003 Gemeente Eindhoven