FNV

FNV Bondgenoten: twijfels over argumenten reorganisatie Philips Dr

FNV Bondgenoten heeft ernstige twijfels over de argumenten die Philips gebruikt om de fabriek in Drachten te reorganiseren. Vanochtend maakte het bedrijf bekend dat er 180 banen moeten verdwijnen, als gevolg van het verplaatsen van productie naar China.
Print

Volgens Philips is dit een versterking van de concurrentiepositie van Drachten. Het bedrijf zegt de fabriek in China en Drachten als een geheel te beschouwen. Vakbondsbestuurder Henk van der Wal van FNV Bondgenoten betwijfelt of dit argument over een aantal jaar nog wordt gehanteerd. "Door productie uit Drachten weg te halen, worden hier de productiekosten per eenheid duurder. Als Philips over een paar jaar de fabrieken in China en Drachten toch loskoppelt van elkaar, heeft dit grote negatieve gevolgen voor Drachten."

De leden van FNV Bondgenoten vrezen de salamitactiek van Philips; steeds wordt een deel van de productie weggehaald en verplaatst. Op den duur blijft er te weinig over, zoals gebeurt is bij Philips in Hoogeveen. "Onze leden zijn zich zeer bewust van de situatie, en zijn zeker niet van plan zich als makke lammeren naar de slachtbank te laten lijden."

Philips moet nu eerst de nut en noodzaak aantonen van de reorganisatie in Drachten.

In een sociaal plan, dat nog moet worden afgesloten, zal FNV Bondgenoten proberen zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te vermijden en een intensief werk naar werk traject af te spreken. Dit zeker gezien de kabinetsplannen rond de WW en de vervolg WW.