Persbericht
Woerden, 18 september 2003
Tandarts uit ziekenfondspakket heeft averechtse uitwerking op achterstandsbeleid
Met het geheel wegstrepen van de tandartsvergoedingen uit het ziekenfondsbeleid, dwarsboomt de regering haar eigen plannen om de gezondheid van achterstandsgroepen te verbeteren. Het Ivoren Kruis en het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en ziektepreventie (NIGZ) zijn verbaasd over deze tegenstrijdigheid. Door de tandarts uit het ziekenfondspakket weg te halen, wordt niet alleen de preventieve mondzorg voor kinderen en volwassenen ernstig belemmerd, maar worden sociaal-economisch zwakkere groepen in de samenleving extra getroffen in hun gezondheid. Beide organisaties pleiten er in een brief aan de Tweede Kamer voor dat de regering op haar voornemen terugkomt en de tandartsenzorg voor volwassenen weer in het ziekenfondspakket opneemt.
Nadelig voor patiënten
Het Ivoren Kruis, de landelijke vereniging voor voorlichting over mondgezondheid en het NIGZ zien allereerst grote bezwaren tegen het volledig afwentelen van de kosten voor mondzorg op de ziekenfondspatiënten. Tot nu toe hoefde niemand zich om financiële redenen een controlebezoek en preventieve begeleiding door de tandarts te ontzeggen. Controle en preventieve begeleiding hebben een gunstige werking op de mondgezondheid: in plaats van pas te reageren als het gebit mankementen vertoont, kan de tandarts voor de patiënt met preventieve begeleiding veel onheil voorkomen. Niet alleen voelt de patiënt dat straks in de portemonnee, maar ook letterlijk in de mond. Het Ivoren Kruis en NIGZ zijn bang dat dit gaat leiden tot het vermijden van tandartsbezoek in zijn geheel.
Sociaal-economisch zwakkeren gehinderd
Het ministerie van VWS hanteert in haar begroting het motto 'making the healthy choises the easy choises'. Door het wegbezuinigen van de periodieke controle wordt de keuze om te kiezen voor een gezonde leefstijl in feite bemoeilijkt. Dit geldt in principe voor alle volwassenen maar uiteraard in sterkere mate voor de lagere sociaal economische groepen in de samenleving. Het voornemen van het kabinet om deze groepen zoveel mogelijk te ontzien wordt met deze maatregel niet gevolgd. De kwaliteit van de tandheelkundige zorgverlening zal bij deze groepen, die in tandheelkundig opzicht toch al tot de minder gezonde groepen behoren, achteruit gaan. In plaats van gezondheidswinst na te streven waar dat haalbaar is, dreigt indirect aantoonbaar verlies aan gezondheid op te treden.
Goedkoop is duurkoop
Het schrappen van het tandartsenbezoek leidt bovendien tot het stijgen van de curatieve kosten. Wanneer de periodieke controle wordt overgeslagen, zal de patiënt zich feitelijk alleen bij de tandarts melden als hij klachten heeft. Tandartsen zullen vanuit professioneel oogpunt geneigd zijn de klachten op te lossen, en ook meteen een aantal extra handelingen te verrichten, om herhaling van klachten of om nieuwe klachten te voorkomen. Dit verhoogt de kosten per behandeling.
Verkeerde voorbeeld
Door de mogelijkheden van mondzorg voor volwassenen te verminderen, zullen met name jongeren het voorbeeldgedrag van volwassenen op dit gebied vaker missen en daarmee gevoeliger worden voor het negeren van mondverzorging. Zo is uit onderzoek en praktijkervaring bekend dat aanstaande moeders met een gezonde mond de voor zichzelf verkregen zorg voor mondgezondheid ook voor hun kinderen nastreven. Haal de mogelijkheden hier weg, en de aandacht van moeders zal teruglopen, en daarmee die van hun kinderen.
Mondgezondheid en welzijn
Tot slot leidt een goede mondzorg niet alleen tot mondgezondheid maar ook tot verhoogd welzijn. Een goed verzorgde mond heeft een positieve invloed op het welzijn en zelfbeeld van mensen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een verzorgd uiterlijk en daarmee veelal samenhangend positief zelfbeeld, succesvoller zijn op geestelijke, sociale, maatschappelijke als sociaal-economische terreinen.
Informatie voor de pers (
Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie