Stichting Wakker Dier

Wakker dier start acties 'foie gras' in den bosch

Persbericht - 18 september 2003

Stichting Wakker Dier start vandaag verschillende acties bij restaurants in Den Bosch tegen de verkoop van de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Afgelopen jaar bracht de G7 (het samenwerkingsverband van de 175 toprestaurants) al het advies uit aan haar leden om de foie gras van de kaart te halen. Dit gebeurde na gesprekken met Wakker Dier vanwege de dieronvriendelijkheid en de maatschappelijke verontwaardiging. Afgelopen maand verbood het hooggerechtshof in Israël de productie van foie gras vanwege de dierenmishandeling. Israël is de op drie na grootste producent van de wereld.
Vorige maand schreef Wakker Dier de Bossche restaurants met foie gras op de kaart aan. Veel restaurants hebben de foie gras ondertussen van de kaart gehaald. Sommige restaurants zijn de foie gras blijven serveren. Wakker Dier zal de klanten van deze restaurants op een ludieke wijze informatie geven over de dwangvoeding. De dwangvoedering met trechters en maïsbrij zal worden uitgebeeld door 'obers' bij 'gasten'. Daarnaast belanden deze restaurants op de zwarte lijst op de website van Wakker Dier waarbij wordt opgeroepen niet bij deze restaurants te gaan eten.

Jaarlijks worden 27 miljoen ganzen en eenden voor de paté 2 tot 3 weken lang met trechters gevoerd. De dieren krijgen enkele malen per dag tot een kilo maïsbrij door de strot geduwd. Het gevolg is dat een 'zieke' vette lever ontstaat die 5 tot 10 keer zo groot is. De dwangvoedering veroorzaakt veel pijn, infecties en verwondingen bij de dieren. Eerder rapporteerde het Wetenschappelijk Comité van de Europese Commissie al dat het welzijn van de dieren bij de productie van foie gras ernstig wordt aangetast. In diverse Europese landen, waaronder Nederland, is de dwangvoedering verboden. Omdat een lever pas foie gras mag heten boven een bepaald gewicht en dit gewicht niet zonder de dieronvriendelijke dwangvoedering bereikt kan worden, bestaat er geen diervriendelijke foie gras.

Het onder dwang voeren van ganzen en eenden voor de foie gras (met een trechter) brengt het dier enorme schade toe. Naast de directe angst en pijn ontstaan verwondingen, infecties en botbreuken (bij 30 tot 70% van de dieren). Omdat de grote hoeveelheden voedsel niet normaal te verteren zijn, groeit de lever letterlijk kapot. De grote lever drukt ook andere organen weg zoals de longen waardoor kortademigheid ontstaat. Het sterftecijfer kan oplopen tot 15%. De foie gras wordt geïmporteerd uit onder andere Frankrijk, Israël en Hongarije. In Nederland wordt jaarlijks 22.000 kilo foie gras gegeten, voornamelijk in duurdere restaurants. In Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Nederland, Engeland, Zwitserland en Polen is de productie van foie gras verboden. -einde persbericht-