Wakker dier start acties 'foie gras' in den bosch
Persbericht - 18 september 2003
Stichting Wakker Dier start vandaag verschillende acties bij
restaurants in Den Bosch tegen de verkoop van de dieronvriendelijke
foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Afgelopen jaar bracht de G7
(het samenwerkingsverband van de 175 toprestaurants) al het advies uit
aan haar leden om de foie gras van de kaart te halen. Dit gebeurde na
gesprekken met Wakker Dier vanwege de dieronvriendelijkheid en de
maatschappelijke verontwaardiging. Afgelopen maand verbood het
hooggerechtshof in Israël de productie van foie gras vanwege de
dierenmishandeling. Israël is de op drie na grootste producent van de
wereld.
Vorige maand schreef Wakker Dier de Bossche restaurants met foie gras
op de kaart aan. Veel restaurants hebben de foie gras ondertussen van
de kaart gehaald. Sommige restaurants zijn de foie gras blijven
serveren. Wakker Dier zal de klanten van deze restaurants op een
ludieke wijze informatie geven over de dwangvoeding. De dwangvoedering
met trechters en maïsbrij zal worden uitgebeeld door 'obers' bij
'gasten'. Daarnaast belanden deze restaurants op de zwarte lijst op de
website van Wakker Dier waarbij wordt opgeroepen niet bij deze
restaurants te gaan eten.
Jaarlijks worden 27 miljoen ganzen en eenden voor de paté 2 tot 3
weken lang met trechters gevoerd. De dieren krijgen enkele malen per
dag tot een kilo maïsbrij door de strot geduwd. Het gevolg is dat een
'zieke' vette lever ontstaat die 5 tot 10 keer zo groot is. De
dwangvoedering veroorzaakt veel pijn, infecties en verwondingen bij de
dieren. Eerder rapporteerde het Wetenschappelijk Comité van de
Europese Commissie al dat het welzijn van de dieren bij de productie
van foie gras ernstig wordt aangetast. In diverse Europese landen,
waaronder Nederland, is de dwangvoedering verboden. Omdat een lever
pas foie gras mag heten boven een bepaald gewicht en dit gewicht niet
zonder de dieronvriendelijke dwangvoedering bereikt kan worden,
bestaat er geen diervriendelijke foie gras.
Het onder dwang voeren van ganzen en eenden voor de foie gras (met een
trechter) brengt het dier enorme schade toe. Naast de directe angst en
pijn ontstaan verwondingen, infecties en botbreuken (bij 30 tot 70%
van de dieren). Omdat de grote hoeveelheden voedsel niet normaal te
verteren zijn, groeit de lever letterlijk kapot. De grote lever drukt
ook andere organen weg zoals de longen waardoor kortademigheid
ontstaat. Het sterftecijfer kan oplopen tot 15%. De foie gras wordt
geïmporteerd uit onder andere Frankrijk, Israël en Hongarije. In
Nederland wordt jaarlijks 22.000 kilo foie gras gegeten, voornamelijk
in duurdere restaurants. In Duitsland, Denemarken, Noorwegen,
Nederland, Engeland, Zwitserland en Polen is de productie van foie
gras verboden. -einde persbericht-
Stichting Wakker Dier