Gemeente Breda

Persberichten

17-09-2003

Presentatie 'Breda, bijzonder normaal'

Vandaag verschijnt het boek 'Breda, bijzonder normaal', een atlas over de positie en ontwikkeling van Breda in tekst en beeld. Het boek is 'bijzonder' vanwege een aantal bijzondere Bredase kenmerken, 'normaal' vanwege de geografische wetmatigheden in de groei en ontwikkeling van de stad.
De gemeente zorgde voor het statistisch materiaal over ruimtelijke, demografische en sociaal-economische ontwikkelingen. De geograaf professor dr. em. G.A. Hoekveld beschreef Breda op basis van dit materiaal. Hij combineerde en interpreteerde de informatie uit heden en verleden. Zo ontstond een helder beeld over de ontwikkeling van Breda vanuit verschillende invalshoeken. De wethouders Niederer (Stedelijke Ontwikkeling) en Oomen (Financiën) nemen vandaag officieel de eerste exemplaren in ontvangst.

'Breda, bijzonder normaal' is opgezet rond een stedelijk model dat de verschillende situaties en ontwikkelingen eenvoudig in beeld brengt. Over een periode van een aantal jaren is te zien welke factoren verantwoordelijk zijn voor de ontwikkelingen van buurten. Dat zijn bijvoorbeeld veroudering, armoede, migratie, verplaatsing van bedrijven, woningbouw, vernieuwing, conjunctuur en beleid van lokale en hogere overheden. Zo is in de ontwikkeling van de stad te zien hoe buurten ontstaan, die sterk gespecialiseerd kunnen zijn naar inkomen, sociale, economische en culturele functie. Deze gegevens zijn weer te gebruiken bij de planning van de toekomstige ontwikkelingen van buurten en steden. Het boek laat ook zien dat Breda enkele gespecialiseerde buurten kent, maar over het algemeen beschikt over een verscheidenheid aan buurten. Dat maakt Breda na een 750-jarige geschiedenis tot een bijzonder normale stad.

Het werk van twee pioniers is terug te vinden in 'Breda, bijzonder normaal'. Anton van de Boer werkte van 1963 tot 2002 achtereenvolgens op de Sociografische Afdeling van Openbare Werken (de voorloper van de Sociografische Dienst) en de afdeling Onderzoek en Informatie. Hij gaf voor een belangrijk deel gezicht aan de statistische functie van deze afdelingen. Gerrit van Omme was kaarttekenaar bij het Kartlab, Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Utrecht. Hij bracht de vaak complexe informatie terug tot de essentie in kaartvorm.

Het 96 pagina's tellende boek is zowel bestemd voor gewone lezers en mensen die met de stad begaan zijn als voor beleidsmakers. Het verschijnt in een oplage van 3.000 en is vanaf 18 september verkrijgbaar bij de balie Publieksvoorlichting in het Stadskantoor, het Stadsarchief en het Bredase Cultuurpunt. Het boek kost e 8,00.

Breda, 17 september 2003