Politiebond ACP

Uitstel overleg ABP-pensioenen

De centrales van overheidspersoneel (CCOOP), waar ook de ACP in is vertegenwoordigd, hebben voorgesteld het overleg over de ABP-pensioenen op te schorten. Reden hiervoor zijn de vandaag bekendgemaakte kabinetsvoorstellen, die een eerder bereikt akkoord onderuit halen.

Over de ABP-pensioenen wordt overlegd tussen werkgevers en werknemers in de Raad voor het Overheidspersoneel (ROP). Op 4 juli 2003 werd een onderhandelaarresultaat bereikt over versobering van de pensioenregeling. Gesprekken over de uitwerking en details zijn nog gaande. De kabinetsvoorstellen met betrekking tot arbeidsongeschiktheidsregelingen en regelgeving rondom prepensionering ondergraven het in juli behaalde resultaat. De kabinetsvoorstellen strekken "veel verder dan wij in onze zwaarste nachtmerrie konden dromen," aldus het ROP.

De werknemersorganisaties stellen nu voor het overleg te verdagen tot het moment waarop over de politieke en juridische haalbaarheid van de kabinetsvoorstellen duidelijkheid is bereikt. Wanneer het overleg wordt opgeschort, komt er geen wijziging in de ABP-pensioenregeling tot stand. Gelet op het herstelplan van het ABP heeft dit gevolgen voor de premievaststelling. De centrales realiseren zich dat, maar vinden het onverantwoord op dit moment een akkoord te bezegelen, terwijl de gevolgen van de kabinetsvoorstellen voor de ABP-pensioenregeling niet te overzien zijn.