PERSBERICHT
PvdA-voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*
Bijgaand: de brief van minister Brinkhorst betreffende CPB doorrekening
Den Haag, 17 september 2003
Bos kraakt bezuinigingsplannen van het kabinet Balkenende
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen heeft PvdA-fractieleider Wouter Bos de bezuinigingsplannen van het kabinet Balkenende gekraakt: de economie gaat er op korte en lange termijn niet op vooruit, de pijn wordt niet eerlijk verdeeld en problemen worden groter in plaats van kleiner. Het alternatief van de PvdA zorgt ervoor dat de economie weer aan de praat wordt geholpen, mensen aan het werk worden geholpen, de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en problemen echt worden aangepakt.
Wouter Bos ontmaskerde de bezuinigingsfilosofie van het kabinet. Hij bestempelde het stokpaardje van het kabinet, 'eigen verantwoordelijkheid', als een gelegenheidsargument in een doorzichtige poging bezuinigingen van een hoogdravend motief te voorzien. Bos haalde aan dat door de bezuinigingen de economie er waarschijnlijk niet alleen op korte, maar ook op lange termijn niet op vooruit gaat: 'Het is Legio-Lease-economie: je levert heel veel in en moet maar afwachten wat je daar voor terug krijgt!'
Het kabinet Balkenende doet voorkomen of de bezuinigingen in de zorg en de sociale zekerheid nodig zijn met het oog op wat we latere generaties aan staatsschuld willen nalaten. Maar wat wil het kabinet latere generaties wel nalaten, zo vroeg Bos zich af: slechte zorg en onderwijs, getto's in de steden en een milieuschuld? Ruim eenderde van de investeringen in een beter milieu wordt bijvoorbeeld wegbezuinigd. 'Dat heeft niet veel meer te maken met duurzaamheid, laat staan rentmeesterschap', aldus Bos.
Bij de bezuinigingen op de sociale zekerheid lijkt het kabinet Balkenende maar één doel voor ogen te hebben: zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk de bijstand in. Je vraagt je af: 'Wat bezielt het kabinet?', aldus Bos. 'In wat voor wereld leeft dit kabinet eigenlijk als het denkt van mensen te kunnen vragen om de lonen te bevriezen, maar ondertussen weigert om zelf iets aan de topinkomens te doen?' De PvdA-fractie kwam daarom met een eigen initiatief om de topinkomens aan te pakken. Bos stelde voor dat optiepakketten en vertrekpremies niet langer aftrekbaar zijn van de vennootschapsbelasting.
Bij de beloofde investeringen van het kabinet in de kenniseconomie zette Bos vraagtekens. Uit de berekeningen van het Centraal Planbureau blijkt namelijk dat tegenover de 500 miljoen aan extra geld voor het onderwijs 1.3 miljard aan bezuinigingen staat, variërend van minder belastingaftrek voor scholing tot minder geld voor onderwijsachterstandenbeleid en lagere salarissen voor onderwijzers. In plaats van geïnvesteerd, wordt er dus netto 800 miljoen bezuinigd.
De PvdA is ervan overtuigd dat het anders kan. Het PvdA-alternatief rust op twee pijlers. Bos: 'Wij spelen miljarden vrij door verder te gaan met het belasten van milieubelastende activiteiten, door geen belastingverlaging te geven aan huisbezitters en door ons aan de Europese afspraken over financieringstekorten te houden, maar ook niet meer te doen dan dat. Dat levert miljarden op waarmee de economie weer aan de praat gebracht kan worden, waarmee werkelijk in het onderwijs en innovatie geïnvesteerd kan worden, en waarmee de problemen in de steden nu eens echt aangepakt kunnen worden.'
Ten tweede kiest de PvdA voor solidariteit, fatsoen en rechtvaardigheid. 'Als wij lezen en horen dat dit kabinetsbeleid vooral slecht uit pakt voor mensen die de pech hebben werkloos of ziek te worden, dan is dat een conclusie die wij nooit voor onze rekening zouden willen nemen', aldus Bos. 'Niet alleen omdat juist mensen die buiten hun schuld in de knel komen op onze steun moeten kunnen rekenen, maar ook omdat het ons allemaal kan gebeuren. En dus zullen wij verdedigen dat sommige belastingen en premies beter niet omlaag kunnen, misschien zelfs omhoog, omdat het ook iets zegt over de manier waarop we in dit land met elkaar om willen gaan, en hoe we dingen voor en met elkaar willen regelen.'
De PvdA-fractie heeft haar tegenbegroting ingeleverd bij het Centraal Planbureau. Het CPB heeft laten weten dat wegens tijdgebrek deze doorrekening niet eerder dan vlak voor de algemene financiële beschouwingen (week van 29 september) beschikbaar zal zijn (zie bijgaande brief van minister Brinkhorst). Op dat moment kan de PvdA - met de effecten van de voorstellen in de hand - laten zien dat het echt anders kan dan dit kabinet doet.
Partij van de Arbeid