Novem


17-09-2003
20 tot 30 procent Energie besparen dankzij weersvoorspelling.

Energie besparen dankzij weersvoorspelling. Klimaatregeling afstemmen op het weer.

Niets veranderlijker dan het Nederlandse weer, wordt vaak gezegd. Dat is best vervelend als je wilt weten of je morgen met de fiets naar het werk kan. Of als je van plan bent een dagje naar het strand te gaan. Het levert echter wel een onuitputtelijke voorraad gespreksstof op: het weer is immers een van die onderwerpen waar iedereen iets over te vertellen heeft. Een recente studie van TNO voegt daar een interessant nieuw onderwerp aan toe. Die laat zien dat weersvoorspellingen op internet kunnen worden gebruikt om de klimaatregeling van gebouwen dusdanig te verbeteren dat 20 tot 30 procent aan energie kan worden bespaard. De weerman als redder van het milieu.

Dat de wisselvalligheid van het weer een optimale regeling van het binnenklimaat in de weg staat, is niet zo moeilijk te begrijpen. Waar een klimaatregeling gewoonlijk werkt met vaste, vooraf geprogrammeerde opstarttijden en setpoints (gewenste temperatuurniveaus), confronteert het weer ons met voortdurend wisselende temperaturen en zonuren,die zelfs plaatselijk kunnen variëren. Als het 's morgens al vroeg warm is buiten wordt het setpoint vaak eerder bereikt dan nodig is. Of als in de middag `plotseling' de zon op de gevel staat, moet extra worden gekoeld, terwijl het gebouw even eerder is verwarmd. Dat leidt tot onnodig energieverbruik voor verwarming en koeling en in veel gevallen ook tot vermindering van comfort.

Een simpel idee
Daarom ligt het voor de hand beide elementen, het weer en de klimaatregeling, beter op elkaar af te stemmen. Ook de huidige stand van techniek lijkt opgewassen tegen deze uitdaging.