BVE RAAD
Geen 2 miljard op de plank, maar 216 miljoen negatief voor bve
Bve-aandeel in 2,4 miljard aan liquide middelen bedraagt 488 miljoen euro
Geen 2 miljard op de plank, maar 216 miljoen negatief voor bve
'216 miljoen euro negatief voor de bve-sector.' Dat is de conclusie van Margo Vliegenthart, voorzitter van de Bve Raad, brancheorganisatie van alle onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve), vanmiddag tijdens een regionale bijeenkomst van ROC Oost-Nederland.Voor de bve-sector ligt er zeker geen 2 miljard euro aan liquide middelen op de plank, maar slechts 488 miljoen euro waar 704 miljoen euro aan financiële verplichtingen tegenover staan.
Dit zijn verplichtingen die de onderwijsinstellingen volgens de wet op de jaarrekening begin 2002 moesten voldoen, zoals onder andere ABP-premies, energie, telefoon en kortlopende schulden. Dat maakt dat de bve-sector niet op rozen zit, maar 216 miljoen euro negatief staat. 'Dat cijfer wordt nog eens geïllustreerd door de post rentekosten over 2001 van 5,5 miljoen euro. Voor zover ik weet betaal je geen rente als je geld op je rekening hebt staan. Dan ontvang je juist rente. Het beroepsonderwijs overvraagt dus niet en stelt zijn financiële positie ook niet minder rooskleurig voor dan zij is, wij zouden ons dan immers totaal ongeloofwaardig maken', aldus Vliegenthart. Zij reageert hiermee op uitlatingen van Leo Lenssen in het tv-programma Buitenhof en berichten in de Volkskrant van 17 september over de financiële positie van onderwijsinstellingen.
Vliegenthart is het wel met Lenssen eens dat er ongelijkheid bestaat tussen bve-instellingen onderling. Er is verschil in problemen en kosten die scholen in de Randstad hebben in vergelijking met scholen buiten de Randstad. Randstedelijke bve-instellingen maken gemiddeld meer kosten door onder andere risicoleerlingen, de prijs van gebouwen en beveiliging. Overigens komen deze problemen niet alleen in de Randstad voor. 'Het huidige financieringssysteem houdt er geen rekening mee dat risicoleerlingen 'duur' zijn, en daar zit de grootste stijging. Dat brengt vooral scholen in de grote steden in de problemen, en overigens niet alleen daar. Over de hele werking van het bekostigingssysteem zijn we met het ministerie in gesprek en gaan we werken aan verbetering, zo hebben wij met staatssecretaris Nijs afgesproken.'
Noot redactie:
De speech van Margo Vliegenthart is te vinden op www.bveraad.nl.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frans Visée, hoofd Communicatie en Public Affairs, telefoon (030)-22 19 810 of 06-502 72 669; e-mail: f.visee@bveraad.nl.
Als landelijke branche- en werkgeversorganisatie van alle onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve), behartigt de Bve Raad de belangen van de aangesloten onderwijsinstellingen. De bve-sector telt 650.000 deelnemers en 46.000 werknemers. Ongeveer veertig procent van de Nederlandse beroepsbevolking is opgeleid in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarmee is het middelbaar beroepsonderwijs het meest voorkomende opleidingsniveau op de arbeidsmarkt.
17 sep 03 16:26