Novib


EU en VS vinden landbouwonderhandelingen te moeilijk

14 september 2003

Novib/Oxfam vindt de nieuwe onderhandelingstekst in Cancun een oud voorstel in een nieuw jasje. Het voorstel draagt niet of nauwelijks bij aan het stoppen van de exportdumping waaronder 900 miljoen kleine boeren lijden.

"De EU en de VS lijken de ambitie uit het Doha mandaat om de subsidies aan te pakken opgegeven te hebben. De EU geeft geen ruimte op het gebied van exportsubsidies en de VS houden vast aan interne steun voor landbouw", volgens Adrie Papma, Novib directeur handelscampagne.

De nieuwe concepttekst stelt slechts een verschuiving van de subsidies voor, door steun te verschuiving van de Amber naar de Blue Box en geen discipline van enige betekenis voor de Green Box. Hierdoor gaat er nog steeds evenveel geld naar landbouwproducenten zoals de maisboeren in de VS en de tarweboeren in Europa.

"De rijke landen negeren de luide roep van de G21, de AU-ACP-LDC Alliantie, de Cairns groep and miljoenen burgers. Als de EU en de VS niet willen luisteren naar de stemmen van de grote meerderheid van de WTO-leden en de wereldbevolking riskeren ze de Doha-ronde", aldus Adrie Papma.

Volgens Novib/Oxfam zeggen bronnen dichtbij de onderhandelingen dat de VS vooruitgang blokkeren, door vast te houden dat uitgaven onder de US 2002 Farm Bill onaantastbaar blijven.

Novib/Oxfam vindt dat de tekst over katoen een klap in het gezicht is voor de vier West Afrikaanse landen die een initiatief voor afschaffing van de katoensubsidies voorgesteld hebben. Het biedt hen vrijwel niets.

Achtergrondinfo:
Het voorstel zou het huidige niveau aan subsidies in stand houden door slimme herschuiving tussen de zogenaamde "boxen" in de Overeenkomst voor Landbouw en de instelling van een nieuwe paarse box.

De tekst bevat geen toezegging tot afronding van de afschaffing van exportsubsidies, wat in tegenstelling is tot het Doha mandaat.

Het document stelt voor actie te focussen op subsidie verlaging voor producten die van belang zijn voor ontwikkelingslanden in plaats van een benadering over alle sectoren zoals in het Doha mandaat.

Tegen de wil van 70 ontwikkelingslanden en zonder een expliciete consensus houdt de tekst vast aan doorgaan met onderhandelingen voor een overeenkomst over investeringen.

De markttoegang-voorstellen passen geen gedifferentieerde tarieven reducties toe voor arme landen, dit zal desastreuze gevolgen hebben voor het levensonderhoud van mensen in ontwikkelingslanden.

Bron: Novib, 14 september 2003
Auteur: Novib