TNS NIPO


Publicaties TNS NIPO onderzoek

16 september 2003

Daags voor Prinsjesdag: vertrouwen in kabinet naar dieptepunt

Slechts 22 procent van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in het tweede kabinet-Balkenende. Dat vertrouwen is lager dan bij de drie voorgaande kabinetten (Paars I en II en Balkenende I) en zelfs lager dan bij de start van het huidige kabinet, dat bij aanvang op slechts 28 procent vertrouwen kon rekenen. Hiermee bereikt het vertrouwen in het huidige kabinet een dieptepunt. Dit blijkt uit een Twee Vandaag-onderzoek, afgelopen dit weekeinde uitgevoerd door TNS NIPO.

Alleen in de achterban van het CDA heeft een meerderheid (61%) vertrouwen in het kabinet. Onder de aanhang van de andere twee coalitiepartijen, VVD en D66, is geen meerderheid met "veel vertrouwen" te vinden: 46 procent respectievelijk 40 procent geeft aan veel vertrouwen in het tweede kabinet-Balkenende te hebben. Het percentage PvdA-, SP- en GroenLinks-aanhangers met vertrouwen in het huidige kabinet is opmerkelijk laag. Slechts één procent van hen heeft veel vertrouwen in het kabinet.

---

1 | Hoeveel vertrouwen heeft u in het huidige kabinet?
---

CDA PvdA VVD SP/GL LPF D66 CU/SGP Totaal % % % % % % % % Veel vertrouwen 61 1 46 1 14 40 33 22 Weinig vertrouwen 37 97 50 94 86 60 64 72 Geen mening 2 2 4 5 0 0 3 6
---

Bezuinigingen
Gevraagd naar wat men vindt van het idee om door middel van bezuinigingen de achterblijvende economische groei het hoofd te bieden, blijken slechts drie op de tien Nederlanders (32%) voorstander van het idee. De voorstanders zijn met name te vinden onder ouderen (45%), en de aanhangers van de coalitiepartijen VVD en CDA (52% respectievelijk 72%). Wanneer aan de voorstanders van bezuinigingen in het algemeen wordt gevraagd wat zij vinden van de voorgenomen bezuinigingen van het huidige kabinet, dan blijken drie op de tien (30%) zich niet te kunnen vinden in deze bezuinigingsplannen.

Drie op de vijf ondervraagden (63%) geven aan dat er op gezondheidszorg zeker niet mag worden bezuinigd. Sociale zekerheid en onderwijs staan op gepaste afstand met dertien procent en twaalf procent op de tweede respectievelijk derde plaats.
---

2 | Op welk onderwerp zou volgens u absoluut niet bezuinigd mogen worden?

---


---
Gezondheidszorg 63
Sociale zekerheid 13
Onderwijs 12

---

Ontkoppeling van de uitkeringen
Ruim de helft van de Nederlanders (55%) is tegen het plan van het kabinet-Balkenende II om de uitkeringen te ontkoppelen van de lonen in het bedrijfsleven en de ambtenarensalarissen. Alleen in de achterban van de coalitiepartijen CDA en VVD is een meerderheid voor dit bezuinigingsplan te vinden (56% respectievelijk 64%). De grootste tegenstanders van ontkoppeling zijn vinden in de achterban van de oppositiepartijen PvdA (69%), de SP en GroenLinks (78%).

C0521 | Methode: Homebus | Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 11 t/m 15 september 2003. Hierbij zijn 522 personen ondervraagd (n=522).

Bij publicatie of verspreiding gelieve de bron TNS NIPO te vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79) of Roe Kerssies (tel: 020 522 54 93).