Dienstenbond CNV

Vakbondsleiders in Cuba de sigaar!
17-09-2003

Wie Cuba hoort denkt al snel aan muziek (Buena Vista Social Club), nostalgische Amerikaanse auto's en aan sigaren. De laatste jaren is de belangstelling voor dit Latijns Amerikaanse land als vakantiebestemming sterk toegenomen. Zowel de liefhebber van een strandvakantie alsook de backpacker hebben hun weg naar dit tropische eiland gevonden.

Achter dit beeld van vrijheid en blijheid gaat echter ook nog een andere wereld schuil. De communistische regering onder leiding van dictator Fidel Castro heeft namelijk weinig op met mensen die openlijk kritiek leveren op het gevoerde beleid. De Cubanen hebben hier echter genoeg rede toe. Het land zelf is bijna failliet en terwijl toeristen dagelijks overdadige buffetten krijgen voorgeschoteld, moeten de Cubanen het doen met rijst en bonen die 'op de bon' verkrijgbaar zijn. Voor de Cubanen zelf valt er weinig te verdienen aan het toerisme. Een overnachting bij een particulier kost gemiddeld 20 dollar per nacht, hiervan gaat ongeveer 18 dollar naar de staat.

Op de vraag aan onze collega's van de STC (de Cubaanse vakbeweging in ballingschap in Venezuela) naar de situatie van jongeren in Cuba kregen wij het volgende antwoord:

'De jongeren hebben hun lot niet in eigen handen, ze hebben zelfs niet de vrijheid om te doen wat ze willen. Er bestaat een communistische jongerenorganisatie. Hier moet je lid van zijn, wil je toegang kunnen hebben tot werk of onderwijs. Cubaanse jongeren zijn in feite slechts pionnen ten dienste van de staat. Wanneer zij zich hiervan bewust worden, zullen de jongeren de grootste vijand van dit regime gaan vormen. Veel jongeren vluchten nu nog het land uit (de meeste vluchtelingen zijn jonger dan 35), anderen zoeken hun uitvlucht in alcohol of zelfmoord . . . . . . .'

In maart van dit jaar besloot de Cubaanse regering tegenstanders de mond te snoeren. Binnen enkele dagen arresteerden de veiligheidsdienst zo'n 75 'anders denkenden', voornamelijk journalisten en leiders van werknemersorganisaties. Onder hen Pedro Pablo Alvarez, leider van de onafhankelijke vakbond CUTC en twee van zijn collega's. De CUTC is de Cubaanse partnerorganisatie van het CNV. Inmiddels zijn deze mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen uiteenlopend van 15 tot 25 jaar.

De Jongerenraad van de CNV Dienstenbond is van mening dat het op vreedzame wijze voor je mening uitkomen geen reden mag zijn voor arrestatie en/of veroordeling, ook al betreft dit openlijke kritiek op de regering. Hetzelfde geldt voor het lid zijn van of leiding geven aan een vakbond. We hebben daarom besloten een brief te sturen aan de Cubaanse president, Fidel Castro. In deze brief hebben wij onze bezorgdheid en afkeuring uitgesproken over de situatie in Cuba. Tevens hebben verzocht om onze collega's en andere gevangen onmiddellijk vrij te laten.

Wil jij als CNV-jongere ook protesteren tegen de arrestatie en veroordeling van vakbondsleiders in Cuba? Je kunt hier een Spaanstalige protestbrief (*) downloaden en uitprinten. Na ondertekening kan je de brief opsturen of faxen aan Fidel Castro. Het faxnummer is: (00-537-333 085) of (00-537-335 261). Emailen is helaas niet mogelijk.

Klik hier voor de Nederlandse vertaling (*) van de brief.

Voor meer informatie over dit onderwerp en andere internationale vakbondsthema's kun je ook terecht op site van CNV Internationaal of de website van CLAT Nederland en klik door naar 'vakbondsrechten'.