Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

16 september 2003

Dumping gaat door

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) likt haar wonden na de mislukte top van Cancún. Deze werd zondag zonder een akkoord beëindigd. Rijke en arme landen stonden te ver uit elkaar. Dumping gaat nu onverminderd door. Het NAJK pleit nog steeds voor afbouwen van exportsubsidies in combinatie met productiebeperking.

De ontwikkelingslanden verlangen van de VS en de EU dat zij hun grenzen openen en exportsubsidies en overige steunmaatregelen aan hun boeren afschaffen. Het openstellen van de grenzen was voor de twee grootmachten een stap te ver. Dit terwijl een grote groep arme ontwikkelingslanden zelf weigeren hun invoertarieven te wijzigen. Zij willen hun markt beschermen voor producten die van vitaal belang zijn voor hun economie.
Veel landen blijven dus vasthouden aan marktregulering, om op die manier een fatsoenlijk inkomen en overlevingsperspectief voor de boeren te garanderen.

Dumping
Door het uit blijven van een akkoord gaat dumping onverminderd voort. Ontwikkelingslanden kunnen maatregelen nemen tegen het dumpen van overschotten. Bijvoorbeeld door invoertarieven te heffen. Maar niet alle ontwikkelingslanden maken gebruik van deze mogelijkheid. Invoertarieven werken natuurlijk niet liberaliserend en werden in het verleden vaak afgestraft.

EU
Afbouw van exportsubsidies in de EU is goed mogelijk wanneer men tegelijkertijd de productie kan beperken. Het huidige voorstel van Fischler aangaande de zuivel met een quotumuitbreiding van 3% staat hier lijnrecht tegenover. Een eerlijke prijs voor een eerlijk product blijft mogelijk maar is moeilijk te realiseren in een systeem met overproductie. Daarom blijft het NAJK zich inzetten voor een ander landbouwbeleid. Want liberalisering leidt alleen maar tot 'the race to the bottem'. Waarbij natuur, arbeidskrachten en milieu uitgebuit worden.