Amsterdam Oud Zuid


Wet BIBOB

Nieuwe wet betrekt stadsdeel bij preventie criminaliteit


* Stadsdeel Amsterdam Oud Zuid heeft met ingang van 1 september 2003 meer bevoegdheden om malafide ondernemers vergunningen te weigeren. Dit is mogelijk op grond van de Wet BIBOB, een nieuwe wet die bedoeld is om misbruik van onder andere vergunningen voor criminele activiteiten preventief tegen te gaan.
* Ondernemers die een (horeca- prostitutie- of speelautomatenhal-) vergunning willen aanvragen of verlengen, dienen voortaan een lijst met vragen te beantwoorden over onder andere de financiering en de zeggenschapsstructuur van hun bedrijf. Ook zullen ze meer stukken moeten overleggen: de bedrijfscijfers over de laatste drie jaar, een verklaring van de Belastingdienst omtrent betalingsgedrag, een ondernemingsplan, enzovoort. Aan de hand daarvan kan het stadsdeel beter de integriteit van de aanvrager en diens zakelijke relaties beoordelen. Als een ondernemer deze gegevens niet kan of wil overleggen kan het bestuursorgaan de vergunning weigeren.

* Als blijkt dat het risico bestaat dat een vergunning mede gebruikt zal worden voor criminele activiteiten, kan het bestuursorgaan een vergunning weigeren of intrekken en zelfs bedrijfspanden sluiten. Ook kan het stadsdeel als er een vermoeden is van criminele activiteiten of antecedenten Bureau BIBOB van het Ministerie van Justitie vragen een uitgebreider onderzoek in te stellen.
* BIBOB staat voor Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. De nieuwe wet is sinds juni 2003 van kracht en wordt sinds 1 september j.l in Amsterdam uitgevoerd. De wet wordt gefaseerd ingevoerd en is in eerste instantie van toepassing op horecabedrijven, coffeeshops, speelautomatenhallen en prostitutiebedrijven. Later zullen ook bedrijven uit de bouw-, milieu- en transportsector grondiger worden gescreend. Bovendien zullen in de toekomst niet alleen vergunningen, maar ook subsidies en aanbestedingen onder de loep worden genomen.

Meer informatie is te vinden op: www.bureaubibob.nl, www.khnadam.nl en www.eenveiligamsterdam.nl.